Rekord för tigrar och katastrof för fåglar
Publicerad 2024-01-07
Fler tigrar, knölvalar och tonfiskar. Men massdöd bland havsfåglar på grund av fågelinfluensan. Under året som gick återhämtade sig några av jordens vilda djurarter. För andra innebar 2023 fortsatt tillbakagång.
Det visar en sammanställning av en rad källor som TT har gjort.
Det som kanske väckte mest uppmärksamhet var fågelinfluensans katastrofala effekter på många fågelarter.
Viruset som orsakar sjukdomen, H5N1, dök upp i sin senaste, extremt smittsamma, form, redan i slutet av 2020. Det spred sig över världen under 2021 och 2022 och nådde Antarktis i oktober 2023.
Miljontals fåglar, oklart exakt hur många, har dött under en serie utbrott. I första hand är det arter som häckar i täta kolonier som drabbats, främst havsfåglar. Bland kolonierna av pelikaner, sulor och skarvar i de stora kolonierna längs Sydamerikas västkust har dödligheten varit extremt hög i år. I Peru har över 200 000 fåglar dött.
Forskare fruktar nu för att viruset ska få fäste i de väldiga kolonierna av pingviner i Antarktis. Detta skulle kunna få förödande effekter.
Döda skrattmåsar
Också i Sverige har havsfåglar drabbats. Tusentals skrattmåsar har hittats döda över hela södra delen av landet, och på Karlsöarna utanför Gotland har många sillgrisslor dött.
På minussidan kan man också notera att ingen ljuspunkt kan ses för världens insekter. Det har varit känt sedan ett par decennier att många insekter minskat i antal i Europa och Nordamerika och nu har samma fenomen konstaterats i Östasien. En studie i Kina har avslöjat att antalet insekter som varje år flyttar från de sydöstra delarna av kontinenten till de norra delarna och tillbaka, har minskat med 7,6 procent sedan 2003.
Här hemma har krisen för strömmingen och sillen i Östersjön fortsatt. Bestånden är nere på bottennivåer på grund av överfiske. Ändå får fisket fortsätta i år, efter beslut i EU:s ministerråd.
Hundratals tonfiskar
Men allt är inte mörkt - och en hel del goda nyheter kommer faktiskt från världshaven. Den blåfenade tonfisken tycks ha återhämtat sig i många vatten, inklusive de europeiska, de senaste åren. I somras kunde exempelvis stim på 200 individer observeras i Öresund. Tonfiskar kan väga flera hundra kilo och när de bryter vattenytan är det en mäktig syn.
En annan glädjande nyhet är att ett rekordstort antal havssköldpaddor kom i land under 2023 längs kusterna i USA för att lägga ägg. I Florida räknade man in 133 400 bon av oäkta karettsköldpaddor och 76 500 bon av gröna havssköldpaddor.
Forskare kunde också berätta att knölvalarna fortsätter att öka i de flesta delar av oceanerna. Antalet tros nu vara minst 135 000 djur, och rekordmånga individer sågs i fjol utanför östra Australien.
Dramatisk ökning
På land är den mest anmärkningsvärda nyheten att saigaantilopen, en kvarleva från istiden, har kommit tillbaka till stäpperna i Kazakstan efter att ha nått en bottennotering 2005 då endast 39 000 individer fanns kvar som en effekt av hård tjuvjakt. Sedan några år har skyddet stärkts och antalet saigaantiloper är nu cirka två miljoner - en dramatisk och remarkabel uppgång.
Världens mest populära djur, tigern, har också ökat. För sju år sedan fanns det knappt 3 900 vilda tigrar i världen. Nu är antalet drygt 5 800, en glädjande ökning med 48 procent. Å andra sidan finns nästan alla dessa tigrar, 77 procent på den indiska halvön - den överlägset största stammen finns i Indien, 3 925 tigrar. I Sydostasien däremot, är antalet försvinnande litet, endast drygt 700 tigrar, och minskningen tycks fortsätta. I Vietnam, Laos och Kambodja betraktas arten nu som utdöd.