Bergström: Vi och FHM har vetat om Modernas försening
Uppdaterad 2021-02-11 | Publicerad 2021-02-10
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att även Folkhälsomyndigheten visste att Modernas vaccin skulle bli försenat.
Däremot fick de besked först i går om med hur mycket och hur många vaccindoser det gäller.
– Om Folkhälsomyndigheten borde förvarnat regionerna tidigare är inte min sak att uttala mig om, säger Bergström.
Leveranserna av coronavaccinen har inte varit utan problem. Först var det Pfizers som inte kunde leverera de utlovade doserna och nu försenas även Modernas vaccin. Däremellan kom beskedet om att Astra Zenecas vaccin endast ska användas till personer under 65 år.
Den här veckan skulle Moderna ha levererat 31 200 doser till Sverige. I stället kommer bara hälften av doserna under vecka 8. Ett besked regionerna fick först i går kväll.
Vaccinsamordnare Richard Bergström har under dagen sagt att EU har vetat om förseningen i flera veckor. Nu förtydligar han sitt uttalande för Aftonbladet.
– Vi har vetat om att det skulle bli en försening i flera veckor – men hur många doser det skulle gälla har varit oklart och även hur lång förseningen skulle vara. Det var inte förrän i går vi fick veta exakt antal.
”Sköter inte den dialogen”
Har Folkhälsomyndigheten känt till detta lika länge som du?
– Ja, den generella informationen som även jag haft har de haft lika länge. Men det var inte förrän i går vi fick veta exakt hur många doser det skulle gälla.
Borde inte Folkhälsomyndigheten ha varnat regionerna om en eventuell försening?
– Jag kan inte svara på det, det får du fråga Folkhälsomyndigheten om. Den dialogen är det inte jag som sköter. Jag informerar Folkhälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten informerar därefter regionerna.
Det har ju blivit en rejäl uppståndelse kring beskedet, vad tänker du om det?
– Det blir ju så, men för själva vaccinprogrammet har det ingen betydelse. Moderna gör dessa investeringar så att vi kan få en tredubbladvolym sen. Men det är klart att det har påverkan här och nu. Och det är jobbigt.
”Inte så farligt att Moderna försenas”
Vad betyder detta för pandemiläget och bekämpningen mot corona?
– Här och nu har det såklart påverkan, att de som skulle få Modernas vaccin denna vecka och nästa inte får. Men Pfizer hade ett uppehåll och kom tillbaka. Nu kan vi räkna med dem och då är det inte så farligt att Moderna försenas. Men hur det påverkar pandemiläget får du fråga Folkhälsomyndigheten om.
Nu när jag ändå har dig på tråden, vad tror du om chanserna för att vi får ryssarnas vaccin, Sputnik V?
– Det är inte mycket man kan tycka ännu, de ska göra en ansökan hos EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten), de sa att de hade gjort det i går, men jag kollade upp det och det har de inte gjort. De har däremot haft ett förmöte och väntar på en formell kontakt.
– Vi måste också skilja på äpplen och päron, alltså vi måste se deras studie och hur de har räknat. Det förefaller att de har räknat effekten på ett annat sätt än de andra företagen. Det är inte säkert att det betyder något i sak. Det återstår att se. Därefter måste vi ta reda på vad de har för vaccinvolymer och deras möjlighet att leverera.
Tegnell: Kunde inte varit snabbare
Anders Tegnell säger till Dagens Nyheter att myndigheten inte hade kunnat vara snabbare i kommunikationen och att de alltid förmedlar sin information till regionerna så fort de får den. Men när Folkhälsomyndigheten fick reda på förseningen kan han inte säga.
– Jag kan inte de exakta tidsintervallen. Jag vet bara att de som jobbar med det här skickar det vidare så fort det någonsin går. Det är inte många timmar vi pratar om, säger han till tidningen.
SKR: Har inte kunnat agera tidigare
Enligt Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR, har regionerna tidigare fått information om tänkta små justeringar från Folkhälsomyndigheten. Men det var alltså först igår regionerna fick en uppdaterad och bekräftad leveransplan – med de omfattande minskningarna och förskjutningarna som nu aviserats.
– Regionerna kan bara agera på kvalitetssäkrad information som kommer från läkemedelsbolagen via Folkhälsomyndigheten, säger Emma Spak.
PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering
Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.
Lyssna: iPhone Acast Spotify
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen
<div data-tipser-pid="600fece85933230001b0bef1" data-tipser-view="compact"></div>