Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Danska asylförbudet låter absurt – men kan bli EU-politik

När Danmark vill förbjuda asylsökande och skicka dem till läger i Afrika låter det absurt.

Men lösningen kan snart bli verklighet i många EU-länder.

Starka krafter är i rörelse för att outsourca asylprocessen till stater utanför Europa.

De danska socialdemokraterna har gett sitt förslag till ny invandringspolitik namnet "Rättvist och realistiskt".

Planen är att danska läger ska upprättas i exempelvis Nordafrika dit alla icke västerländska flyktingar som kommer till Danmarks gräns skickas för att få sin asylansökan prövad. De ska aldrig få sätta sin fot i Danmark. Inte ens om de får sin asylansökan beviljad. Då skickas de till något av FN:s flyktingläger för vidarebefordran till ett annat mottagarland.

Danmark har länge varit ett av Europas mest flyktingfientliga länder. Men även sett i det ljuset är den socialdemokratiska oppositionens förslag om att förbjuda asylansökningar extremt.

Ändå är centrala delar av det redan på god väg att bli EU-politik.

Farlig resa

Ett antal ledande EU-länder, däribland Tyskland, Frankrike och Italien har redan börjat förhandla med Libyen, Tchad, Niger och Mauretanien om att upprätta migrationscenter där flyktingar ska få ansöka om asyl i stället för att göra den farliga resan i båt över Medelhavet för att nå Europa och söka asyl där.

Europas ledare talar inte högt om det men i praktiken handlar det om att EU betalar dessa tämligen instabila länder stora summor mot att de hjälper till att strypa strömmen av svårintegrerade migranter från främmande kulturer. För det är inte många som kommer att beviljas asyl.

Än så länge är planerna mest på ritbordet men det är uppenbart att både den franske presidenten Emmanuel Macron och förbundskansler Angela Merkel ser dessa läger som ett sätt att förhindra att omkring 3 000 människor varje år drunknar i Medelhavet i jakten på ett bättre liv och samtidigt få stopp på den illegala invandringen till Europa.

Alla stoppas

EU tecknade redan för två år sedan ett avtal med Turkiet för at få stopp på flyktingströmmen över östra Medelhavet. Turkiet får 60 miljarder kronor för besväret. Trots en rad andra konflikter mellan EU och Turkiet har avtalet fungerat över de europeiska ledarnas förväntan. Vågen av flyktingar längs denna rutt har minskat till en rännil.

I praktiken görs ingen skillnad på flyktingar med asylskäl och ekonomiska migranter. Alla stoppas. Vilket är precis vad även Danmark vill göra trots att de tagit emot rekordfå flyktingar senaste året.

Med det i bakhuvudet har även dagens system stora brister. Människor reser tvärs över halva jordklotet till ett land där de söker asyl. Ofta med stor fara för sitt eget liv. Dessutom tvingas de betala stora summor till flyktingsmugglare vilket göder kriminella nätverk.

Explosiv fråga

Att få asylansökan prövad tar ofta flera år. Därefter förväntas de som får avslag återvända till sina hemländer. Vilket många inte gör. Istället skapas ett trasproletariat där brott och svartjobb blir deras möjlighet att överleva.

Det mest rimliga systemet är det FN:s flyktingorgan UNHCR driver. De prövar ansökningar för flyktingar som sitter i läger efter krig och katastrofer, exempelvis i Libanon där många syriska flyktingar finns. De som godkänns får ett mottagarland och kan flyga dit till ett ordnat mottagande. Det gör att även de som inte har några pengar har en chans att få skydd i ett annat land.

Grundproblemet är att långt fler människor vill komma till Europa än vad kontinenten vill ta emot.

Efter den massiva flyktingvågen 2015-16 är frågan politiskt explosiv i nästan alla EU:s länder. Ingen vinner val på att vara flyktingvänlig.

Trycket ökar

Alla vet att trycket mot Europa kommer att öka ytterligare. Fram till 2050 kommer Afrikas befolkning mer än fördubblas. Det som skulle behövas är en massiv insats för att utveckla de afrikanska ländernas ekonomier, en modern variant av Marshallhjälpen. De danska socialdemokraterna föreslår det men nämner inga summor på vad Danmark är beredda att bidra med.

Samtidigt fortsätter flyktingfrågan att vara det största existentiella hotet mot EU:s framtid. Större än brexit. Senast i sommar ska en ny flyktingpolitik antas men motsättningarna är fortfarande mycket stora. De har inte blivit mindre av att det högerpopulistiska partiet FPÖ numera sitter i Österrikes regering. Därmed har de östeuropeiska länder som inte vill ta emot flyktingar fått en bundsförvant i västlägret.

Därmed kan ”den danska lösningen" bli en bekväm utväg.

ANNONS