Regeringen vill förbjuda mobilprat bakom ratten

Publicerad 2013-05-15

Också sminkning och rakning ska förbjudas

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd

Brukar du sminka dig, raka dig eller prata i mobilen bakom ratten?

Då kan du snart bli bötfälld.

Nu föreslår regeringen en ny lag som förbjuder aktiviteter som avleder uppmärksamheten från trafiken.

Regeringen vill förbjuda "aktiviteter som avleder uppmärksamheten" i trafiken.

I ett inlägg i Svenska Dagbladet går infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd ut med att man vill införa en ny bestämmelse i trafikförordningen.

Vill förbjuda rakning

Förslaget innebär att förare inte längre ska få "ägna sig åt aktiviteter som avleder uppmärksamheten från framförandet av ett fordon i sådan grad att det uppstår risk för olyckor", skriver infrastrukturministern.

Som exempel på olämpliga aktiviteter nämner ministern mobiltelefonanvändning – men också rakning och sminkning.

"Det är lika olämpligt att raka sig eller att sminka sig i backspegeln om det kräver uppmärksamhet från bilkörningen", skriver ministern.

Ska dömas till böter

Förare som bryter mot de föreslagna bestämmelserna ska enligt regeringen dömas till böter.

Samtidigt efterlyser regeringen diskussion kring hur svenska bilister kan bli medvetna om riskerna med att utföra olika aktiviteter under körning. För att öka förarnas medvetenhet om detta ger infrastrukturministern Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram en plan för "information och andra åtgärder".

Enligt Motormännen är Sverige det sista landet i EU där det är tillåtet för föraren att använda en handhållen mobiltelefon under färd.

TT uppger att en majoritet i riksdagen röstade så sent som i slutet av mars för att begära en ny lag från regeringen med förbud mot sådant som sms:ande, facebook-uppdateringar eller annan användning av kommunikationsteknik under bilkörning på ett som hotar trafiksäkerheten. Regeringspartierna hävdar, som också infrastrukturministern nu gör, att ett helt nytt lagförslag tar för lång tid att få på plats. Bättre då att snabbt försöka med en skärpning på annan väg.