Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Berusade personer överlever oftare olyckor

Publicerad 2012-11-26

Enligt ny amerikansk forskning kan det löna sig att dricka lite extra snaps till julbordet.

Fulla personer överlever nämligen oftare våldsamma olyckor och svåra trauman.

– Efter en skada verkar berusning ha en tämligen beskyddande effekt, säger Lee Friedman, forskaren bakom studien.

Alkoholpåverkade personer löper statistiskt en betydligt större risk att råka illa ut än nyktra människor. Spärrarna släpper och berusade personer skadar sig oftare i fallolyckor, slagsmål eller i andra upptåg på fyllan.

Men enligt ny amerikansk forskning kan alkoholen, som är boven i dramat och upphov till skadorna, också verka som en livräddare för den olycksdrabbade, enligt tidskriften Live science.

”Beskyddande effekt”

Undersökningen presenterades på universitetet i Illinois i Chicago, USA och visar att en hög nivå alkohol i blodet ökar en patients överlevnadschanser efter svåra trauman.

– Efter en skada verkar berusning ha en tämligen beskyddande effekt, säger Lee Friedman, lektor i Environmental and occupational health sciences och forskaren bakom studien.

Undersökte nästan 200 000 patienter

Lee Friedman analyserade 190 612 patienter som behandlades på Illinois traumacenter mellan 1995 och 2009 och som blev testade för alkohol i blodet. Patienterna hade olika höga nivåer av alkohol i blodet.

Undersökningen visar ett sammanhang mellan en hög alkoholnivå i blodet och en ökad överlevnadschans efter en svår skada.

– Om du blir skjuten är det inte hålet efter kulan som dödar dig. Du dör inte av själva skadan, utan av de fysiologiska reaktioner som orsakas av traumat, till exempel inflammationer och en kraftig förlust av vätskor. Men det är när kroppen trycker på alla fysiologiska panikknappar samtidigt som alkoholen ser ut att hjälpa till, säger han till Live science.

Intressant med nya rön

Med undantag för svåra brännskador kom Friedman fram till att dödligheten sjönk hos patienterna ju högre alkoholkoncentration i blodet de hade.

Effekten var dock inte lika stark hos alla. Patienter med penetreringsskador, som till exempel knivstick och skott, verkade ha störst utbyte av alkoholen som livräddare.

Per Wihlborg, traumaläkare på akutmottagningen i Malmö tycker att undersökningen låter spännande, även om han är lite skeptisk till Friedmans resultat.

– Alla nyupptäckta saker är intressanta men detta samband har jag aldrig hört talas om tidigare, säger han.