Grattis Sverige - i juli kommer ryssvärmen

Publicerad 2013-06-27

SMHI:s långtidsprognos lovar onormalt höga julitemperaturer

Grattis alla semester­firare!

Nu väntar svettiga dagar under klarblå himmel. SMHI:s exklusiva långtidsprognos utlovar onormalt höga julitemperaturer - i större delen av landet.

Förra sommaren blev en besvikelse för alla sol­dyrkare. Juli regnade bort och på många håll i landet var solen en ovanlig gäst på semester­himlen.

Men i år ser vädret ut att bli av det svettigare slaget.

Enligt SMHI:s exklusiva långtidsprognos som sträcker sig till den 24 juli kommer temperaturerna ligga flera grader över det normala.

Varm period

- Det ser ut som att det blir en ganska varm period med temperaturer på mellan 20 och 25 grader på många håll i stora delar av juli. Och det skulle inte förvåna mig om det går upp till 30 grader en varm och solig dag, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Strålande sol

Eva Strandberg beskriver det väntande juli­vädret som ”typiskt somma­r­väder”:

- Jag kan tänka mig att det blir en del riktigt strålande soliga dagar och på sina håll stackmoln med efter­middagsskurar.

Martin Hedberg är meteorolog på Klart.se och är inte överraskad över SMHI:s stekheta juli­prognos.

- Det här går hand i hand med tidigare prognoser, säger han.

Orsaken till de höga temperaturerna är att luftströmmarna i sommar väntas rulla in från norra Ryssland - i stället för från Atlanten som ofta är det normala, enligt Martin Hedberg.

- Den här luften har färdats långa sträckor över fastlandet vilket ger högre temperaturer sommar­tid jämfört med luft som färdats över havet, säger han.

Kan orsaka torka

Men samtidigt som strandlejonen kan göra vågen har värmen en baksida.

Enligt Martin Hedberg kan stora delar av Sverige stå inför en värmebölja.

- Det kan leda till problem för jordbruket, missväxt och ökad sannolikhet för skogsbränder. Börjar gräsmattan torka igen tycker nog många att det inte är så roligt längre, säger han.

Missa inte vår Sommarsajt!

Här hittar du väderprognosen för 2 veckor framåt för just din ort!

Klicka här för en större bild av
temperaturkartan!
Nyhetsflödet |
Aftonbladet

ANNONS