Renparasit sprids – bland människor

Publicerad 2013-06-16

VARNING FÖR STARK BILD!

Vanligtvis parasiterar den på renar.

Men nu har renstyngsflugan fått spridning bland människor, skriver DN.

Flugan skapar oro i Nordnorge – och kan flyga så långt att den skulle kunna komma till Sverige.

I höstas uppsökte flera patienter den svenske barnläkaren Jörgen Landehag, som jobbar på Hammerfests sjukhus i Finnmarken i Nordnorge, skriver Dagens Nyheter. Barnen hade då oförklarliga knölar kring ögonen och svullnader.

– När vi beslutade oss för att göra en operation av ett av barnen för att undersöka svullnaden, fann man en larv från renstyngsflugan under huden, säger Jörgen Landehag till tidningen.

Ökning senaste året

Renstyngsflugans kontakt med människor har tidigare bara konstaterats i enstaka fall, men det senaste året har ett 20-tal personer i Finnmarken drabbats, 18 av dem barn.

Anledningen är fortfarande okänd, men den svenske barnläkaren leder nu ett forskningsteam som ska försöka ta reda på orsaken till spridningen till människor.

Kan bli blind

Enligt DN kan flugan flyga upp emot 90 mil – och skulle därför kunna spridas till Sverige.

– Även om flugan trivs bäst i renars hår kan den mycket väl nöja sig med att lägga ägg på andra djur och i människohår, säger Jörgen Landehag till tidningen.

Larven kan krypa in i människors ögon och enligt Jörgen Landehag är det därför viktigt att behandling sätts in omgående eftersom smittan kan leda till att den drabbade blir blind.