Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Medie-vd betalade inte skatt för bostad

Uppdaterad 2013-02-20 | Publicerad 2013-02-19

Lars Dahmén, publisher för tidningen Sydsvenskan, nyttjar en tjänstebostad som hyrs av Sydsvenskan i Malmö.

Den har han fram till årsskiftet inte betalat förmånsskatt för.

– Det är att jämföra med ett hotell, säger han till Aftonbladet.

Lars Dahmén blev vd för Sydsvenskan i Malmö i september 2011.

Hans företrädare Johan Ståhl orsakade kritikstorm då det framkom att han tagit ut bonus och ett avgångsvederlag på 11 miljoner kronor, trots att tidningen gått med miljonförlust.  Han avskedades för att upprepat ha "överskridit sina befogenheter".

I november i fjol utsågs Lars Dahmén till publisher, och blev därmed förutom vd även chefredaktör och ansvarig utgivare. Han är skriven på en adress i centrala Stockholm, men bor i samband med sitt arbete i Malmö.

Nyligen avslöjade Dagens Nyheter, som ingår i samma mediekoncern som Sydsvenskan, Bonnier, att Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson bott gratis i en bostadsrätt i Stockholms innerstad. Trots att bostadskostnaderna betalats av förbundet har hon inte betalat någon skatt, och riskerar därför åtal och en skattesmäll.

”Lite komplicerat”

Nu kan Aftonbladet avslöja att Lars Dahmén bott gratis i en lägenhet i området Triangeln i centrala Malmö som ägs av en privatperson och hyrs i andrahand av Sydsvenskan, utan att betala förmånsskatt.

När han konfronteras med uppgifterna säger han:

– Det stämmer inte riktigt. Det är lite komplicerat. Det är snarare bättre att du ringer tillbaka. Jag sitter lite illa till.

Så det stämmer inte?

– Jag har bott i en bostad som DN har haft och som sedan har gått över till Sydsvenskan under slutet av förra året och det har varit flera personer som bott i den, bland annat jag.

Har du betalat förmånsskatt för den?

– Nu från årsskiftet betalar jag förmånsskatt, för nu tar jag över den.

Men inte förra året?

– Därför att det är flera personer som bott i den. Det är att jämföra med att bo på hotell. Kan jag ringa tillbaka till dig? Jag ska kolla lite så återkommer jag.

"Är oskyldig"

Enligt Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket, ska förmånsskatt betalas om man bott gratis i en tjänstebostad.

– Förmånen ska värderas efter vad det skulle ha kostat att hyra en motsvarande lägenhet. Arbetsgivaren ska redovisa den förmånen till Skatteverket, både varje månad och även i kontrolluppgiften efter årets slut.

Vad gäller om flera personer nyttjar tjänstebostaden?

– Då får man justera värdet beroende på hur det ser ut i respektive fall. Det kan bli att man inte har möjlighet att utnyttja bostaden lika mycket och då får man i så fall dela på värdet. Men det bör fortfarande vara ett värde, som ska redovisas. Det är utgångspunkten.

Om man underlåtit att betala skatt riskerar man att bli beskattad för hela beloppet i efterhand.

Enligt Magnus Janssson, tidigare personalchef på Dagens Nyheter, är det han som ansvarar för upplägget.

Jansson uppger att han fick upplägget godkänt av Skatteverket och menar vidare att han under en period delade lägenheten med Dahmén.

– Är det någon som är oskyldig i det här så är det Lars Dahmén. Det har varken förekommit något medvetet eller omedvetet undanhållande av skatt.

– Skulle Dahmén haft det här som en förmån skulle han ju ha gjort motsvarande avdrag i sin deklaration. Om vi mot förmodan har gjort fel så får vi ju naturligtvis korrigera felet, men vi har bara litat på Skatteverket.

Skatteverket: ”Bör redovisas”

Gripple på Skatteverket förtydligar:

– Om en person som skattar för tjänstebostad kan den ha motsvarande avdragsrätt i sin deklaration. Om man på grund av arbetet har flyttat till en ny bostadsort där man exempelvis har en tjänstebostad, och har kvar en bostad på den tidigare orten så kan man ha avdragsrätt för dubbel bosättning. Som regel får man då göra avdrag med samma belopp som man får skatta för tjänstebostaden. Men oavsett det så ska både arbetsgivaren och den anställde redovisa förmånen.

Innan Lars Dahmén kom till Sydsvenskan arbetade han på IDG som journalist, som chefredaktör för IT-nyhetstidningen Computer Sweden och slutligen som vd.

Aftonbladet har sökt Gunilla Herlitz, som är vd och chefredaktör för DN och även styrelseordförande på Sydsvenskan.