Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Regeringen slår tillbaka efter lasagnehånet

Publicerad 2013-02-20

Det har blåst upp till fullskaligt lasagnekrig mellan partierna.

Näringsminister Annie Lööf (C) anklagar nu Löfven för att ha fel recept för jobben.

– Han sysslar med falsk marknadsföring, säger hon.

Tidigare i dag gick S-ledaren Stefan Löfven ut och kritiserade regeringen för initiativlöshet. Han menade bland annat att näringspolitiken från Alliansen är lika tom på innehåll som en fryst lasagne är på nötkött, mot bakgrund av den mycket uppmärksammade hästköttsskandalen. Men också dagen före var Löfven kritisk. Då var det den uppmärksammade Nuon-affären som var på tapeten och jämförelser med usla bilaffärer gjordes.

Lööf: Fel recept

Men nu får han mothugg av näringsminister Annie Lööf.

– Han har ett högt tonläge, men han sysslar också med falsk marknadsföring. Stefan Löfven snackar om jobben, men tittar man på receptet så handlar det om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga och fördubblad restaurangmoms. Totalt innebär det skattehöjningar på 30 miljarder. Det är inte det som skapar jobb, säger hon.

I veckan träffade Stefan Löfven Labourledaren Ed Miliband under ett möte som fokuserade på innovationsfrågor. Men enligt Lööf så finns det redan ett bra samarbete länderna emellan i frågan.

– Det är jättebra att oppositionsledarna i Storbritannien och Sverige pratar. Jag pratar med min brittiska ministerkollega som är just innovationsminister och vi har haft samtal under hela min tid som minister om hur vi kan utbyta erfarenheter. Han är intresserad hur vårt innovationssystem fungerar och hur vi arbetar med små och medelstora företag.

Även Kinberg Batra kritisk

C-ledaren gillar dock att det nu är jobben som är i fokus.

– Jag tycker det är jättebra att fokus ligger på jobben och småföretagen och innovationerna. Det är mitt i prick för mig både som centerpartist och näringsminister.

Även Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra är hård i sin kritik mot Löfven efter "lasagneattacken".

– I dag är det lasagne och i går var det Löfvens gamla bil. De har säkert haft hemskt roligt på S-kansliet när de har hittat på det här, men det han skulle behöva göra och som han väljer bort i dag är att lägga seriösa, konkreta och genomförbara förslag om hur jobben ska bli fler, säger hon.

"Anpassningar"

Enligt Kinberg Batra borde Stefan Löfven i stället ha tagit chansen att reda ut hur han menar att jobben ska bli fler, med S förslag.

– För att jobben ska bli fler måste det bli bättre villkor för företag och tillväxt. Det hotas av de 30 miljarderna i skattehöjningar och transfereringar till dem som inte jobbar som Socialdemokraterna har kvar, även efter sin budget i höstas, säger Kinberg Batra.

Därefter ger hon honom också en släng av sleven i frågan om vem Stefan Löfven tänker sig att samarbeta med, i fall han vinner valet nästa år.

– Man måste ju fråga sig vilka anpassningar han är beredd att göra. Först ska han få genom sin politik på S-kongressen och sedan förhålla sig till till exempel Vänsterpartiet och det hotar jobben ännu mer.