Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Personalen festade på djurparkens gnuer

Uppdaterad 2013-01-05 | Publicerad 2013-01-04

2009 tuggade gnuerna gräs i hägnet på djurparken i Eskilstuna.

Året därpå låg de på grillen och serverades på en fest där personal deltog. 

– Det gjordes ingen hemlighet att köttet kom från Parken Zoo, säger en av gästerna till Eskilstuna-Kuriren.

Sedan millennieskiftet har Parken Zoos bestånd av gnuer minskat stadigt.

Från början var de sju.

Hösten 2010 slaktades parkens sista två gnuer.

Sommaren därpå deltog flera av parkens anställda i en kvartersfest i ett bostadsområde i Eskilstuna.

Kvällens festmåltid var grillade gnuer.

– Det var inget fel på köttet och vi trodde att det var helt i sin ordning eftersom det fanns personal där. Men i efterhand känns det lite konstigt, säger en källa till Eskilstuna-Kuriren. 

En av djurparkens anställd var med på kalaset vill i dag inte kommentera gnufesten:

– Jag vet ingenting, jag får inte säga någonting.

Fått mediciner

Hösten 2009 avlivades två av parkens äldre gnuer, en hona och en hane. Honan hade ålderskrämpor och hanen var aggressiv. Året efter avlivades de sista honorna eftersom de inte kunde hållas tillsammans med bongoantiloperna i samma hägn.

En anställd som var med och slaktade gnuerna var kritisk till att djuren skulle landa på tallriken. 

– Jag var med när gnuerna styckades och ifrågasatte då starkt att man skulle äta så gamla djur. De hade ju fått flera olika sorters mediciner, säger en tidigare anställd till Eskilstuna-Kuriren.

”Alldeles åt helvete”

Tommy Hamberg (V) är sedan 2011 styrelseordförande för den kommunalt ägda djurparken. Han blev varse om gnugrillningen häromdagen och han säger nu till Aftonbladet att han ska undersöka hur det ligger till.

– Jag ska ringa den förre vd:n och ta reda om det är någon substans i detta. Är det så kommer jag att polisanmäla. Skulle det ha hänt är det alldeles åt helvete, säger han till Aftonbladet.

Djurparkens nuvarande vd Torbjörn Bergvall tillträdde sin tjänst 2012. Han säger till Aftonbladet att han har kontrollerat uppgifterna med anställda som jobbade under perioden 2009-2010.

– Jag har tagit kontakt med medarbetare som var med på den tiden. Och de har berättat att det har aldrig serverats någon gnu på grillfester, säger han.

Han tror att uppgifterna om gnukalaset kommer från någon som vill skapa negativ publicitet kring djurparken. När Djurparken avlivar djur går en del kadaver till destruktion (att de förstörs, reds anm.) efter avlivning. Om djuren har varit naturliga bytesdjur blir de ofta till rovdjursfoder.