Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Reinfeldt kan få toppjobbet

Publicerad 2012-09-29

Har seglat upp som en av kandidaterna till att ta över efter José Manuel Barroso

rutinerad Spekulationerna är i full gång om vem som blir EU-kommissionens ordförande när José Manuel Barroso kliver av. I Bryssel och i internationella tidningar nämns Sveriges statsminister som en trolig kandidat. För att Fredrik Reinfeldt ska kunna få posten måste han avgå långt före nästa val.

När han slutar som ­statsminister kan Fredrik ­Reinfeldt få ett toppjobb inom EU.

I Bryssels korridorer nämns han som en tänkbar efterträdare till ­EU-kommissionens ord­förande José Manuel ­Barroso.

– Reinfeldt är den klassiska kompromiss­kandidaten, säger stats­vetaren Svend Dahl.

På måndag flyger Fredrik Reinfeldt till Paris för ett första möte med Frankrikes nyvalde president François Hollande. Två veckor senare ska han sitta ner med Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att förbereda toppmötet som äger rum samma vecka.

På den officiella agendan står EU:s bankunion och långtidsbudget.

Men samtidigt pågår vilda spekulationer om vem som ska ta över när EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso med stor sannolikhet lämnar sitt uppdrag sommaren 2014.

Ansedd tidning

Både i korridorerna i Bryssel och i internationell press nämns Fredrik Reinfeldt som en av de tänkbara kandidater som kan komma att ta över. Senast i förra veckan förekom hans namn i den ansedda tyska tidningen Frankfurter Allgemeine.

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) vet inte om hans partiledare är aktuell.

– Men Fredrik har en stark ställning då han är en av dem som suttit längst och eftersom Sverige har en stark ekonomi, säger han.

Reinfeldt tillhör i dag ­veteranerna bland EU:s regeringschefer. Bara ett fåtal av de 27 har suttit längre än han.

Under tiden som regeringschef har han knutit nära band till flera av Europas mäktigaste politiker. En av dem är Angela Merkel. Men även Storbritanniens David Cameron och Hollands premiärminister Mark Rutte tillhör Reinfeldts inre EU-krets.

”Kan inte sitta kvar”

För att Reinfeldt ska ­kunna ta över ordförandeklubban i EU måste han ­avgå som statsminister långt före valet 2014.

– Han kan inte sitta kvar som statsminister och vara kandidat. Då måste han ­sluta flera månader i förväg, säger en källa.

Enligt statsvetaren Svend Dahl vid Stockholms universitet är Fredrik Reinfeldt ingen otänkbar kandidat till att efterträda Barroso.

– Han är den klassiska kompromisskandidaten. Sverige gör inte så mycket väsen av sig om hur EU ska utvecklas och de flesta ­skulle nog kunna enas kring honom, säger han.

Inte bara positivt

Reinfeldt är inte den första svenska stats­ministern som varit på tapeten för en toppost i EU. Det gällde även företrädaren Göran Persson (S) under hans sista år som stat­sminister.

Enligt Svend Dahl är det en fjäder i hatten att nämnas som en efterträdare. Men han menar att det inte är enbart positivt.

– Det här är tidiga spekulationer, men blir det mer kan det leda till att folk undrar hur intresserad Fredrik Reinfeldt egentligen är av att fortsätta som statsminister, säger han.

Det här ska Reinfeldt prata med ledarna om

Hollande och Merkel.

Sverige har hittills sagt blankt nej till en bankunion. Dessutom är man ett av flera ­länder som vill stoppa EU-kommissionens ­föreslagna budgetökning. Man har till och med hotat med ett ­veto.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso vill banta Sveriges och flera andra länders rabatt på EU-avgiften ­kraftigt. Detta har Fredrik Reinfeldt och Anders Borg motsatt sig.