Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Rätt läge att binda bolånet

Publicerad 2012-09-07

Räntenivåerna i Sverige är historiskt låga just nu

Hans och Monica Carlström i Enskede utanför Stockholm är glada över att deras bolån kan bli billigare. De funderar på att följa experternas råd att börja amortera i räntesänkningens tecken.

Efter den senaste sänkningen är de svenska räntenivåerna historiskt låga.

Då råder experterna dig att binda dina lån – och ­betala av på dem.

Husägaren Hans Carlström har dock is i magen.

– Räntan får nog gå ner ­lite till innan jag amorterar ytterligare, säger han.

Roger Josefsson.

I spåren av den allt tyngre ekonomiska krisen i Europa sänkte Riksbanken i går reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent. Målet är att få fart på den svenska ekonomin genom att bland annat hjälpa de många exportberoende företagen i landet.

– I den mån det här hjälper till att hålla kronan på en svagare nivå så kommer det att hjälpa svensk industri, säger Roger Josefsson, chefs­ekonom på Danske Bank.

Bra att amortera

Men räntesänkningen ­berör inte bara den svenska industrin – utan även dig som privatperson. Enligt de ekonomiexperter Aftonbladet talat med kommer räntesänkningen framför allt att välkomnas av dem som har höga bolån.

De svenska räntenivåerna är i dag historiskt låga – så det kan vara läge att binda delar av sina lån.

– Ja, man kan fundera på det nu eller så småningom om man har snäva ekonomiska marginaler. Man gör knappast en dålig affär, säger ­Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Kommer att gå upp igen

Hon vill dock skicka ut en varningssignal till den som funderar på att låna extra mycket nu när räntan är låg.

– Vi ligger vid historiskt låga räntor, det måste man komma ihåg. Det kommer andra tider när räntan går upp.

Men medan många kan komma att tjäna extra på sänkta bolåneräntor innebär Riksbankens besked även att det blir mindre lockande att spara. I kristider är det dock många som ändå väljer att ha en buffert.

De experter Aftonbladet talat med är dock överens om att det nu är läge att amortera på sina lån – om man har råd.

– Det är ett alldeles utmärkt sparalternativ. Det är svårt att se någon annan sparform som ger så bra avkastning just nu, säger Roger Josefsson på Danske Bank.

Så påverkar räntesänkningen dig

Pensionär

Pensionärer som redan har betalat av stora delar av sina lån berörs inte särskilt mycket av bolåne­räntorna. Det kan dock vara läge att se över sitt sparande – både på kort och lång sikt.

Låntagare

På kort sikt kommer de rörliga boräntorna antagligen att pressas ned – om än inte lika mycket som reporäntan. ­Redan i går meddelade bland annat statliga SBAB och ­Handelsbanken att man sänker sina tremånadersräntor.

I dag ligger både den rörliga och fasta räntan på historiskt låga nivåer. Enligt Riksbanken kommer räntan att ligga kvar på en låg nivå för att sedan stiga sakta. Men flera banker tror att krisen i Europa kommer att hänga i och att räntan därför kommer att förbli låg.

Sparare

Det blir mindre lockande att spara när räntan blir lägre. Men i oroliga tider vill många ha en extra buffert, trots att det kanske inte ger så mycket avkastning på kort sikt. Enligt flera experter är det perfekt läge att amortera på lånen när marginalerna nu blir lite högre.

Barnfamilj

En barnfamilj som precis köpt en villa i en mellanstor eller stor svensk stad – där lånen är högre –tillhör vinnarna. Den som har 2 miljoner i lån kommer att få betala 290 kronor mindre i månaden efter ränteavdrag om banken följer Riksbankens räntesänkning.

Företagare

De exportberoende företagen i Sverige kommer att tjäna på att den svenska kronan inte blir starkare utan snarare kan vända nedåt. Det kan även hålla sysselsättningen uppe. En lägre ränta leder också till större möjligheter att investera.