Fp vill ha fyra nya kärnreaktorer
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-11
2022-2040 stängs reaktorerna – folkpartiet vill att de ska ersättas
Lagen som förbjuder att nya kärnkraftverk byggs bör hävas.
Istället bör man bygga fyra nya reaktorer i Sverige.
Det föreslaget från partiledningen ska nu Folkpartiets medlemmar ta ställning till.
Fp:s högsta beslutande organ tar i höst ställning till klimat- och energipolitiken i Sverige. Inför beslutet begär ledningen att medlemmarna tar ställning till ”en kraftig utbyggnad av koldioxidfri elproduktion”, skriver ordföranden Jan Björklund i ett debattinlägg i Dagens Nyheter tillsammans med tre andra folkpartister.
Byggas där de gamla står
De fyra nya kärnreaktorerna som folkpartisterna föreslår är början på en utbyggnad av koldioxidfri elproduktion, skriver de. Eftersom planeringstiden är lång kan reaktorerna inte starta förrän under 2020-talet.
2022–2040 stängs de nuvarande reaktorerna av åldersskäl. ”Inriktningen bör vara att dessa ersätts med nya reaktorer”, skriver folkpartisterna. Och de nya reaktorerna bör byggas där de gamla ligger nu, anser de.
Förbudet kvar
Men även om medlemmarna ställer sig bakom ledningens förslag kommer utbyggnad av kärnkraften inte att bli regeringens politik, i alla fall inte fram till 2010. Efter valet 2006 kom de fyra allianspartierna överens om att förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk ska stå kvar fram till nästa val. Man bestämde också att inte heller fatta beslut om ytterligare avveckling av kärnkraften.
I debattartikeln skriver fp-ledningen att man även vill satsa mer på eldrivna fordon. Partiets nuvarande stöd till svensk bioenergiindustri vill de fyra backa ifrån:
Eldrivna fordon
”I det vi nu säger om satsning på eldrivna fordon ligger en viss självkritik. Vi tycker det är viktig att ta till sig vad som framkommit om problemen med fordonsbränslen baserade på grödor”.
De fyra hänvisar till den internationella ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, som sagt att matpriserna drivs upp om livsmedelsproduktionen konkurrerar med metanolproduktion av olika grödor.