Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Usama bin Ladin vill bestraffa EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-19

Nytt meddelande från al-Qaidas ledare

Tillsammans med en stillbild där bin Ladin poserar med en automatkarbin läser en röst – som sägs vara bin Ladins – upp meddelandet.

EU ska bestraffas för publiceringen av Muhammed-karikatyrerna.

Det budskapet framförs av al-Qaidas ledare Usama bin Ladin på en ljudinspelning som publicerades på onsdagskvällen.

Usama bin Ladin.

Meddelandet på ljudinspelningen är adresserat till ”Europas vise män”, uppger nyhetsbyrån AP. Det publicerades på onsdagskvällen på en islamistisk webbsida som tidigare publicerat budskap från al-Qaida.

Tillsammans med en stillbild där bin Ladin poserar med en automatkarbin läser en röst – som sägs vara bin Ladins – upp meddelandet.

Den fördömer ”européernas attacker mot oskyldiga barn och kvinnor” – men säger att dessa inte är i närheten av den ”kränkning karikatyrerna innebär”.

”Korståg”

Han säger också att teckningarna som publicerades av bland andra danska och svenska tidningar är en del av ”korståget som den katolske påven är inblandad i”.

– Följden blir vad ni ser och inte vad ni hör, säger rösten utan att precisera några handlingar.

Efter meddelandet läses en skrivelse upp från den 27 december i vilken bin Ladin varnar sunnimuslimer i Irak från att bekämpa al-Qaida.

Om rösten är bin Ladins är det fem minuter långa meddelandet hans första livstecken under 2008.

Det nya meddelandet kom samtidigt som firandet av profeten Muhammeds födelsedag – Mulid al-Nabi – startade.

Varnar danska medborgare

De omdiskuterade Muhammedbilderna publicerades först i den danska tidningen Jyllands-Posten den 30 september 2005. Publiceringen ledde till kraftfulla demonstrationer i muslimska grupper och länder.

Flera svenska och andra europeiska tidningar publicerade också karikatyrerna för att visa sitt stöd för yttrandefriheten.

Den 13 februari återpublicerade flera danska och svenska tidningar teckningarna. Detta ledde till nya demonstrationer och bojkotter av danska varor i flera länder i Mellanöstern.

Den danska underrättelsetjänsten varnade för att återpubliceringen kunde dra negativ uppmärksamhet till landet och riskerade att utsätta danska medborgare utomlands för risk.