”Obama jobbade med terrorist”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-10

McCain i kampanj-attack i tv-reklam

Opinionssiffrorna talar inte McCains språk och nu börjar tiden rinna ut för republikanen.

Samtidigt blir hans kampanj allt mer agressiv gentemot Obama.

”När det passade jobbade Barack Obama med terroristen Bill Ayers – när det avslöjades ljög han”.

Orden är hämtade ur John McCains senaste tv-reklam som sänds över hela USA.

”Obama ljuger”

Det är republikanernas mest agressiva attack hittills. McCain hävdar att Obama ljuger och förringar sin forna vänskap med professorn Bill Ayers som på 70-talet tillhörde den terrorklassade gruppen Weather underground.

– Vi bryr oss inte om en före detta terrorist, men vi måste veta om Obama talar sanning, sa McCain inför 3000 anhängare i Wisonsin på torsdagen.

Desperat försök

Samtidigt är det många som anser att republikanen tar till allt mer desperata metoder för att få näsan över ytan igen. Hans opinionssiffror haltar allt mer.

Om det var val i dag skulle Obama-Biden få 277 elektorer mot republikanerna John McCain och Sarah Palins 158 elektorer, enligt oberoende Real Clear Politics som räknar ut ett genomsnitt av ett stort antal opinionsundersökningar i USA.

Ännu ovisst

Men mycket kan hända, fortfarande räknas 103 elektorer som så jämna att det inte går att säga om de kommer att bli republikanska eller demokratiska. Det är elektorerna från delstaterna Nevada, Colorado, Missouri, Indiana, Ohio, West Virginia, North Carolina och Florida.

Elektorerna är de ombud som väljarna i de 50 delstaterna utser i presidentvalet. Totalt finns 538 elektorer, olika delstater har olika många beroende på folkmängd. Den kandidat som vinner en delstat tar hem alla dess elektorsröste