Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sofia Arkelsten sjuk i MS

Uppdaterad 2014-10-17 | Publicerad 2014-10-16

Berättar om sjukdomen

Toppmoderaten Sofia Arkelsten, 37, har drabbats av MS.

Nu berättar hon om sjukdomen och behandlingen.

– Först blev jag naturligtvis ledsen, men det var också väldigt befriande att få veta vad som är fel och kunna starta behandling, säger hon till Expressen.

Under torsdagskvällen gick Sofia Arkelsten ut på Facebook med uppgifterna om att hon drabbats av den kroniska sjukdomen MS.

”Vänner! Vill meddela att anledningen till att jag inte går så bra är en inflammation i halsryggmärgen. Det är en form av ms, en kronisk sjukdom, som jag nu får behandling för. Prognosen är god. Min förmåga att fullgöra uppdragen berörs inte av detta - men motoriskt påverkas jag, särskilt mitt ena knä är instabilt. Det betyder att jag behöver en pall i långa debatter och en cykel i Almedalen.”, skrev hon.

Behandlingen fungerar

I en intervju med Expressen berättar Arkelsten att hon fick diagnosen för några veckor sedan. Sedan dess har hon informerat sina närmaste.

– Det är naturligtvis ett tråkigt besked. Samtidigt kändes det befriande att veta vad det är. Och nu vet jag hur sjukdomen beter sig och att enbart motoriken påverkas och att prognosen är god, säger hon.

Hon ingår i en tesgrupp för en ny behandling.

– Den påverkar en del av immunsystemet, och hämmar de vita blodkropparna. Nu kommer jag delta i testgruppen. Men det viktiga är att det verkar funka!, säger hon.

”Mår väldigt bra”

Sofia Arkelsten är ordförande i utrikesutskottet. Mellan 2010 och 2012 var hon partisekreterare för Moderaterna. Hon är gift och har en dotter.

Arkelsten är noga med att påpeka att sjukdomen inte kommer att påverka hennes politiska arbete.

– Det är mest det som kallas motoriska som påverkas. Det är svårt att stå länge och gå långt. Och särskilt mitt ena knä är instabilt, men det är bättre. I övrigt mår jag väldigt bra.