Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sensationsseger vittnar om inbördeskrig hos republikanerna

wolfgang hansson. Alla utgick från att topprepublikanens kandidatur var helt ohotad.

Chocken blev därför så mycket större när Eric Cantor förlorade primärvalen mot en helt okänd professor från Teaparty-rörelsen i USA.

Det politiska skalvet visar att inbördeskrig pågår i republikanska partiet inför kongressvalet.

Hört talas om David Brat från Virginia?

Du är inte ensam om att se ut som ett frågetecken. Fram till i morse var han en tämligen okänd ekonomiprofessor vid ett college utan särskilt hög status.

Då lyckades Brat med det som alla etablerade republikaner såg som en omöjlighet. Han besegrade partiets nummer två i kongressen i republikanernas primärval inför kongressvalet i november. Och han gjorde det med bred marginal, 54 procent mot 44.

Mest chockad av alla var nog Cantor själv som siktade på att bli kongressens talman efter valet. Alla partiets egna opinionsmätningar pekade på en komfortabel seger. Cantor hoppades på en åttonde mandatperiod.

Så vad hände?

Het fråga

Många pekar på att Cantor öppnat dörren på glänt för en uppgörelse med Obama i invandringsfrågan. Brat utnyttjade det under valrörelsen för att framställa Cantor som mjuk när det gäller den illegala invandringen till USA som blivit en allt hetare fråga i det en gång så invandrarvänliga USA.

Men det håller inte som enda förklaring.

Cantor är en av de mest konservativa republikanerna och som sådan står han ofta nära Teaparty-rörelsen i många frågor. Men han är också en man med stora, nationella ambitioner som under valrörelsen varit tämligen osynligt i sin egen delstat Virginia. Istället har han rest runt i USA för att kampanja för andra republikaner. Något som kan ha retat många av Cantors lokala väljare.

Resultatet är intressant eftersom primärvalen så här långt inneburit att många teaparty-aktivister förlorat stort. Slutsatsen många politiska analytiker dragit är att den extremkonservativa rörelsen passerat sitt zenit och är på väg utför. Brats seger dödar allt snack om att teapartyrörelsen är på väg att utplånas.

Presidentval

Istället visar resultatet i Virginia att republikanska partiet är mitt uppe i ett internt krig om åt vilket håll partiet ska gå. Teaparty-kandidaterna vill tvinga republikanerna långt ut på den yttersta högerkanten och säga nej till allt vad skattehöjningar och statliga ingripanden heter.

En politik som hittills lett till att man stort förlorat ett presidentval och riskerar att förlora även 2016.

De etablerade republikanerna och de som vill modernisera partiet har fått en rejäl käftsmäll som kommer att skaka om partiet i dess grundvalar. Om Cantor kan besegras går nästan ingen traditionell republikan säker.

Dessutom sätter resultatet ett stort frågetecken framför partiets nya taktik att försöka göra inbrytningarna bland de latinamerikanska väljarna, en livsnödvändighet om man vill kunna vinna presidentval i framtiden när demografin förändras. Det blir omöjligt om man för en tuff politik mot illegala invandrare, varav de flesta är latinamerikaner.

Lamslår kongressen

För president Obama innebär Cantors sensationella förlust både plus och minus.

På plussidan finns det faktum att ju fler extrema teparty-kandidater som ställer upp i kongressvalet desto större är demokraternas chans att vinna.

Minus är att ännu färre republikaner nu kommer att våga samarbeta med Obama för att få igenom ny lagstiftning i kongressen. Valresultatet är en signal om att allt samarbete med Obama bestraffas av de republikanska väljarna. Därmed får presidenten ännu svårare att få igenom sina reformer och det politiska systemet i USA blir alltmer förlamat.