Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Sju män döms i stor kokainhärva

Publicerad 2014-10-31

De sju männen hanterade kokain för närmare 40 miljoner kronor.

Men polisen följde deras varje steg.

I dag dömdes de sju, som har kopplingar till mc-gänget Satudarah, till sammanlagt 68 års fängelse.

I slutet av april i år åkte flera av de nu dömda männen i bil till Stockholm. I centrala Stockholm träffade de en annan av de åtalade innan några av dem åkte vidare till Årsta där 38 kilo kokain införskaffades.

Polisen skuggade

Två av männen körde sedan knarket till centralstationen där ytterligare en person tog emot den, och tillsammans med en annan av de åtalade satte sig på tåget mot Lund för att där leverera knarket.

Vad de inte visste var att polisen följt gängmedlemmarna hela vägen från Skåne, och att personerna i sätet bakom dem på tåget var polisens spanare.

När de två kurirerna steg av tåget i Lund och skulle leverera knarket till Satudarahs 36-årige president slog polisen till.

Värt 40 miljoner

I väskan resenärerna bar med sig fanns 38 kilo kokain, hårt paketerat i tjugo paket. Det är ett av de största kokainbeslagen i Sverige någonsin - värt närmare 40 miljoner kronor.

Fem av de dömda har kopplingar till mc-gänget Satudarah, som själva uttalat att de är "utmanare" till Hells Angels.

Lunds tingsrätt dömde i dag de sju till sammanlagt 68 års fängelse.

Sex av dem får tio år vardera för grovt narkotikabrott.

Utvisas

Den sjunde döms till åtta år, då tingsrätten anser att han "endast" agerat kurir. Han döms också till ett års utvisning till sitt hemland Costa Rica. Också en annan av de dömda döms till utvisning i ett år till Nederländerna.

De långa straffen motiverar rätten med att mängden narkotika, jämfört med de strafftidstabeller som finns, "slår i ”tabelltaket” på fem och ett halvt år med närmare 27 gånger."

Man väger också in att "narkotikapartiets storlek och värde närmast förutsätter att hanteringen utgjort ett led i organiserad brottslighet."