Mellin: "Säkraste man varit sedan U137"

Publicerad 2014-11-14

Försvarsmakten är "hundraprocentigt säkra" på att en främmande makt kränkt svenskt vatten med minst en ubåt.

Något liknande har inte hänt Sverige på över 30 år, enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Det här är det säkraste man varit sedan U137 gick på grund.

Vid lunchtid höll statsminister Stefan Löfven (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavare Sverker Göranson en presskonferens vid regeringskansliet Rosenbad i Stockholm, om bevis för att svenskt vatten har kränkts av en ubåt.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin säger efteråt:

– Det är väldigt allvarligt att en främmande makt tycker att den kan operera inne på svenskt territorium. Det säger något om i vilken tid vi lever, att någon tycker det är okej att göra.

Hur övertygande är bevisen som presenterats?

– När det gäller den konstaterande kränkningen presenteras ju inga bevis, där säger man att det rör sig om försvarets egna observationer. Utöver det är det tre observationer, utöver de 300 rapporterade incidenterna som alla inte är utredda, som bedöms ha lägre säkerhetsgrad men som Försvaret anser vara relevant att presentera sammantagsvis.

Hur viktigt är bevis för allmänhetens förtroende?

– Jag tror inte det är viktigt för allmänhetens förtroende utan som en signal för den främmande makten: bort med tassarna.

Hur trovärdigt tror du nyheten kommer att tas emot internationellt?
– Jag tror att den kommer uppfattas som mycket trovärdig. Sveriges statsminister, försvarsminister och ÖB skulle inte ställa sig på bred front, om man riskerade att få ta tillbaka det man nu säger. Man måste utgå från att det här är något som vilar på ett faktiskt underlag.

Har något liknande hänt, försvarspolitiskt?

– Så här säkra har inte försvaret varit på jättelänge. Man får gå tillbaka till Hårsfjärden och andra incidenter, då man var så säkra att man fällde sjunkbomber, vilket man inte var under operationen nu. Men egentligen är det här det säkraste man varit sedan U137 gick på grund (vilket skedde 1981).

Vad kommer det här innebära?

– Sverige kommer att satsa mer på försvaret och på system som upptäcker eventuella kränkningar i framtiden. Så länge man inte kan nationalitetsbestämma ubåten kommer det kommer det inte leda till någon diplomatisk kris.

ANNONS