Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Varför är det så få som har röstat i valet till EU-parlamentet?

Publicerad 2014-05-24

Lektion nummer 20

Utvecklingen har gått i en sorglig riktning från det första valet 1979 till det senaste 2009. Sett till hela EU har valdeltagandet minskat för varje val, från 63 till 43 procent.

Väljarnas intresse har märkligt nog minskat samtidigt som parlamentets makt successivt ökat. Från början var det något av en diskussionsklubb utan reellt inflytande. I dag är det en storspelare som stiftar lagar tillsammans med medlemsländernas regeringar i ministerrådet.

Ökade förra året

Sverige följde den allmänna trenden under våra tre första val till EU-parlamentet, valdeltagandet var lågt och sjönk. Men förra gången ökade det med 7,6 procentenheter till 45,5 procent. Det var första gången en högre andel röstade i Sverige än i EU som helhet - och om man ska döma av intresset för förtidsröstningen i år så kan valdeltagandet bli ännu högre i år.

Knappt varannan röstar

Varför är då intresset så lågt att parlamentets folkliga förankring måste betraktas som bristfällig? Inte ens varannan väljer använder sin rösträtt.

Det väljarna själva säger att de inte vet, kan eller förstår sig på EU. Det brukar inte hindra någon från att rösta i riksdagsvalet men när det gäller EU är tröskeln uppenbarligen högre.

Och så enkelt kan det vara, att vi avstår från att det ligger långt bort och verkar krångligt. Men är det att ta sitt demokratiska ansvar? Knappast.

Här kan du läsa alla delar i Mellins EU-skola

Följ ämnen i artikeln