EU enigt om klimatmiljarder
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-11
EU har enats om att bidra med 7,2 miljarder euro i snabbstartspengar för klimatåtgärder.
Tanken är att sätta press på resten av världen att bidra med pengar.
– Det här är en utpressningssituation inför Köpenhamnsmötet, säger Aftonbladets Lena Mellin.
Målet i de FN-ledda förhandlingarna i Köpenhamn är att den rika världen ska bidra med snabbstartspengar för klimatåtgärder i fattiga länder.
Den brittiske premiärministern Gordon Brown och den franske presidenten Nicolas Sarkozy meddelade vid en gemensam presskonferens att EU enats om att skänka nästan 63 miljarder kronor, mer än sex miljarder euro.
Mer än väntat
Enligt Aftonbladets politiska expert Lena Mellin är summan från EU större än väntat.
– En del EU-länder har lidit under finanskrisen och intresset var svalt.
Sverige är det land som lägger mest per invånare.
– Vi bidrar med åtta miljarder kronor. Det är ungefär lika mycket som Storbritannien men de är ju många fler, säger Lena Mellin.
När resten av den rika världen bestämt hur mycket de vill satsa ska miljarderna placeras i en fond som sen fördelar pengarna till världens fattiga länder.
– De får presentera projekt och sen väljer fonden ut vilka projekt som får pengar. Men de exakta detaljerna kommer att beslutas i Köpenhamn, säger Lena Mellin.
Under tre år
Den andra toppmötesdagen inleddes med att EU-ordförande Fredrik Reinfeldt höll förmöte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Nicholas Sarkozy, den brittiske premiärministern Gordon Brown, den spanske premiärminister José Luis Zapatero och Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen.
Efter en genomräkning av de 27 medlemsländernas bidrag till de så kallade snabbstartspengarna för klimatåtgärder i fattiga länder blev slutsumman 2,4 miljarder euro per år under de tre åren 2010–2012.
TT