Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Lärarna sparkas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-19

Finanskrisen drabbar skolan – mer än tusen har varslats

Var femte får gå Borlänge är en av de värst drabbade kommunerna i Sverige, nästan en femtedel av 500 grundskollärare kan snart vara utan jobb. Margareta Ekvall, Therese Karlsson, Lotta Stagnelius, Johanna Persson, Tomas Olsson och Britt Nordström på Nygårdsskolan är upprörda.

Den ekonomiska krisen har nått klassrummen.

Hittills i år har tusentals lärare varslats.

Men utbildningsminister Jan Björklund (FP) lovar inga extra resurser.

– Spara inte på barnen, de är vår framtid, säger förskolläraren Lotta Lagnelius.

Ger inget hopp ”Kommunerna har velat ha ansvaret för skolan och då måste de prioritera den också”, säger utbildningsminister Jan Björklund, Folkpartiet.

Den ekonomiska krisen sprider sig som en löpeld – nu står skolan på tur.

När arbetslösheten skjuter i höjden har kommunernas skatteintäkter minskat drastiskt. Sveriges Kommuner och Landsting har varnat för att 15 000 offentliga jobb – många av dem inom skolan – kan försvinna om inget görs.

Bara i år har över 1 000 lärare varslats om uppsägning och enligt en ny undersökning från Lärarförbundet som presenteras nästa vecka blir det bara värre.

I nästan hälften av landets kommuner planeras nämligen ännu fler varsel.

’Hela Sverige drabbas’

– Gotland, Luleå och Borlänge – hela Sverige drabbas. Om inget görs blir det som under 90-talskrisen, när resultaten bland eleverna sjönk, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

En av de kommuner som drabbats värst är Borlänge – där nästan en femtedel av de 500 grundskollärarna snart kan vara borta.

– Vi är upprörda och oroliga. Som vanligt är det de svagaste eleverna som drabbas. Barnen kommer inte att ha lärare till varje lektion och specialistlärare kommer försvinna, säger Lotta Lagnelius, lärare på Nygårdsskolan.

Men enligt Nils Persson (S), kommunalråd i Borlänge, har man inte något val.

– Vi måste spara överallt, i skolan också, även om det är det sista man vill göra. Det blir förstås en försämring med färre vuxna i skolan, så varenda krona från staten skulle underlätta. Men vi vill ha besked av regeringen nu, säger han.

Kräver insatser

Det är han inte ensam om att tycka. Nu kräver både lärarfacken och kommunerna att regeringen agerar – och skjuter till pengar via ökade statsbidrag.

Men utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill inte ge något besked om det kommer att bli några mer pengar i regeringens förslag till vårbudget som ska presenteras om några veckor.

– Vi håller på att studera och analysera behovet av insatser. I den mån vi kan ska vi skjuta till pengar, säger han.

’Vi har ont om pengar’

Men FP-ledaren vill poängtera att kommunerna själva har ett stort ansvar.

– Jag är också bekymrad om det blir stora besparingar i skolan. Men staten – precis som kommunerna – har ont om pengar. Kommunerna har velat ha ansvaret för skolan och då måste de prioritera den också. De får sluta bygga fotbollshallar och upplevelsecentrum, säger han.

Enligt Lotta Lagnelius i Borlänge måste pengarna ut till skolorna – nu.

– Om inte staten gör något sänder det ut signalen att barnen inte är viktiga. Och inte utbildningen heller.

1039 lärare har varslats

Fram tills den 10 mars hade totalt 1 039 lärare varslats om uppsägning i Sverige. Av dem hade 319 sagts upp. Sedan dess har summan ökat vecka för vecka, enligt Lärarförbundet.

Flest lärare hade varslats i Boden, 95 stycken.

Mer än 40 procent av Sveriges kommuner planerar att varsla lärare längre fram.

Lärare i grundskolan har drabbats hårdare än gymnasieskolan.

Läsåret 2007/08 fanns cirka 90 000 grundskollärare och 37 000 gymnasielärare i tjänst i Sverige.

Källa: Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet.