Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Humlesurr  & äppelblom

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-15

"Vår trädgård är rena terapin"

Äppelblom på knotiga grenar, rara gullvivor och bugande tulpaner minner om svunna tider. Stig in i den gammaldags trädgården som vårdats av tre generationer, njut av våren och friden. Här går tiden lite långsammare ...

Det knastrar så hemtrevligt i gruset när vi går på de kantgrävda gångarna som vindlar runt i den gamla trädgården. Det andas frid. Här rinner stressen snabbt av oss. Vi lyssnar på humlesurr och drar in doften av fuktig jord och blommor.

För snart 100 år sedan byggde Franz och Berta Villa Sjöbo med inspiration hämtad från Franz hemtrakter i Sydtyskland. Med utsikt över den lilla småländska sjön fick de också en stor trädgård, där båda ivrigt satte spaden i marken.

Konstnärlig touch

Berta grävde trädgårdsland för att odla grönsaker och sätta bärbuskar. Hon drygade ut hushållskassan med att sälja blomplantor och delar av sin skörd. Franz hyste dock andra odlingsdrömmar. Han var en kreativ konstnärssjäl och var yrkesverksam som dekor­målare. Han färgsatte sin del av trädgården med mängder av blommor, prydde den med konstfulla krukor och vattendammar. Trädgården blev en passion. Och även om Berta var mer praktiskt lagd, så bidrog hon till färgprakten. Hennes höns producerade mängder av näringsrik gödsel som fick rabatterna att prunka.

Tredje generationen

Nu vårdas trädgården av tredje generationen. Kristina och hennes man Arne ser det dock inte som något betungande arv att förvalta – bara glädjefyllt och avkopplande. Under sommarhalvåret tillbringar de mer tid utomhus än inomhus. Det rensas, krattas, gödslas och kantgrävs förstås, men inte av tvång.

– Vi mår så bra av vår trädgård. Den är rena terapin. Så fort vi kommer hem från jobbet, vill vi ut här några timmar, rensa i landen ­eller vattna. Men vi kan också stilla oss och bara sitta här och njuta.

Några stora förändringar har de inte gjort. Visst har ett och annat bytts ut, en del nytt planterats, men grundstrukturen är sig ganska lik.

Enhetlig färgskala

Alla röda blommor har så sakteliga försvunnit och färgerna har efterhand övergått i en mer enhetlig lila, rosa och vit skala.

– Jag är egentligen ingen växtkännare, erkänner Kristina. Jag går på lust och känsla, planterar det jag tycker om, och trivs det så sprider det sig snabbt.

– Men jag fjäskar inte i onödan med växter som inte tycker om jordtypen eller inte hör hemma i den här växtzonen. Bäst lyckas man oftast med plantor som bevisligen trivs i närområdet.

Några av rabatternas invånare kommer därför från vänners trädgårdar eller har till och med grävts upp yr dikesrenen.

Och även om Bertas hönor är saligt bortgångna sedan länge, gör de ännu nytta.

För där hönshusets dynghög en gång låg, frodas de spaljerade björnbären och bjuder riklig skörd varje höst.

Av: Anna Örnberg

Foto: Tommy Durath

Här hittar du frön, sticklingar och plantor på nätet:

?På www.tradera.com kan man köpa både plantor, sticklingar och frön. Sök till exempel på orden frön eller sticklingar, på växtens svenska eller latinska namn.

?På www.alltomtradgard.se och www.odla.nu finns både trädgårdsforum och köp- och säljannonser.

?Frön till salu finns också på www.fromedposten.se och www.impecta.se – men det finns många webbutiker som säljer frön och sticklingar.

Följ ämnen i artikeln