En av nobelpristagarna död

Publicerad 2011-10-03

En av dagens Nobelpristagare, kanadensaren Ralph Steinman, har nyligen avlidit, uppger Nobelkommittén för TT.

Enligt tidningen Montreal Gazette avled Steinman av cancer i bukspottkörteln. Enligt Rockefeller University dog han i fredags, 68 år gammal.

Göran Hansson, Nobelkommitténs sekreterare, bekräftade tidigare i dag för TT att Ralph Steinman har avlidit under den gångna helgen.

TT: Vad händer nu?

– Det är för tidigt att säga. Vi har just fått den här informationen. Vad vi kan göra nu är bara att beklaga att han inte fick känna glädjen över sina upptäckter, säger Hansson.

Under dagen undersökte kommittén hur reglerna såg ut för att belöna avlidna.

– Det här är en mycket unik situation eftersom han gick bort timmarna innan beslutet fattades, säger Göran Hansson.

Han fortsätter:

– Vi utser ju inte några nya pristagare utan det här är vårt beslut. Hur det sedan blir praktiskt med överlämnande av pris får vi undersöka. Det har jag inget svar på nu, tillägger han.

Stiftelsens stadgar anger att ett "arbete som utförts av en person som senare avlidit inte får prisbelönas".

Men i kväll kom beskedet att Steinman får behålla priset.

Priset får tillfalla en person som utsetts till pristagare men avlidit innan han eller hon mottagit priset, skriver Nobelstiftelsen med anledning av beslutet. Då har inte priset medvetet delats ut postumt.

"Beslutet om att tilldela Ralph Steinman Nobelpriset fattades emellertid i god tro utifrån antagandet att pristagaren var i livet", skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.