Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Dödade sin 7-åring – pappan gråter i rätten

Publicerad 2011-09-13

Han dödade sin 7-åriga son med 17 knivhugg – men säger att han "bara ville misshandla" honom.

Den 53-årige pappan i gråter i rättssalen.

Just nu vittnar mormodern, som var med då hennes enda barnbarn dödades.

Aftonbladets reporter Lisa Röstlund följer rättegången på plats i Umeå.

Klockan 9 i dag inleddes rättegången i Umeå tingsrätt mot 53-åringen som erkänner att han orsakat sonens död - men inte med flit.

Under rättegångens första timme fördes 53-åringen, som för dagen bär ljusblå ribbstickad bomullströja med krage, in i rättssalen. Han började gråta, och fick näsdukar av sin advokat medan åklagaren berättade att 7-åringen var hans och mammans enda barn.

Han lyssnar intensivt till åklagarens berättelse om vad som hände strax innan klockan 8 på morgonen den 10 juli.

– Polisen finner sonen liggande på golvet, övertäckt med en gulvit handduk. Hon kan konstatera att han inte har någon puls, sa åklagaren.

Pappans ansikte blev rött och han kvävde fler snyftningar.

Tittar ner på sina händer

Under den tekniska genomgången av fynd av knivar, mattors väck och blod hemma i det övrigt renstädade köket och badrummet, tittar pappan stint ner på sina händer.

När detaljer kommer, som hur den 7-årige pojkens armar låg i förhållande till resten av den lilla kroppen, andas pappan häftigare genom näsan och klipper med ögonlocken.

Åklagaren beskrev 7-åringens kropp: "Han var 132 centimeter lång och vägde 29 kilo".

– Han hade i juni fyllt 7 år och skulle ha börjat i första klass tillsammans med sina kamrater.

– 53-åringen ska dömas för att uppsåtligen ha dödat honom, säger åklagaren innan förhandlingen tar en kvarts paus och 53-åringen förs ut ur salen.

Ett 15-tal journalister befinner sig i rättssalen. Förutom tre vakter som eskorterar 53-åringen, finns bara en handfull ytterligare personer på plats för att följa förhandlingarna.

Mormodern vittnar

Mamman och mormodern vittnar, då pappan förts ut i en intilliggande sal där han hör dem via högtalare.

– De känner rädsla och chock och det är bara på grund av mediciner som mamman klarar av att prata, säger deras advokat.

Mormodern, som var med då dottersonen dödades, inleder med att vittna om händelsen, via tolk.

7-åringen var på morgonen så febrig att han sa nej, när mormodern föreslog att de skulle bygga lego.

Pappan skulle duscha, samtidigt som 7-åringen var kissnödig.

– Han ropade och frågade vem som kom in i badrummet, och jag svarade att det var hans son, säger mormodern.

"Han låg där, blodig"

Mormodern berättar hur 53-åringen lurade ut henne ur lägenheten genom att säga att han skulle visa ett förråd med leksaker åt sonen. Han knuffade henne mot ett staket, innan han låste henne ute.

Hon stod utanför lägenheten och bankade på dörren.

– Jag hade en hemsk känsla av att något skulle hända. Jag hörde ett konstigt, skrapande ljud och blev väldigt rädd. Jag skrek och ropade på hjälp. En granne kom emot mig och jag sa bara "polis, polis".

Mormodern gråter och berättar tyst, snyftande:

– När polisen kom gick vi in och letade i alla rum. I köket såg jag barnet låg där, blodigt.

Hon slutar att prata, för att kväva sin gråt.

Hur har du upplevt den här händelsen? frågar advokaten.

– Det händer sällan i världen, en sådan här händelse. Jag mår inte alls bra, säger mormodern och skakar sakta på huvudet.

”Jag har dödat honom”

Den 35-åriga mamman hade cyklat till jobbet.

På morgonen den 10 juli larmades polis till stadsdelen Tomtebo i Umeå. Den första patrullen möttes av 53-åringen, som sa: 

– Han är död. Jag har dödat honom.

På golvet i köket låg en späd sjuårig pojkes kropp.

Pojken var ensam hemma med sin pappa och mormor. Pappan lyckades lura ut mormodern ur lägenheten och låsa henne ute. Mormodern försökte desperat få hjälp av grannar.

Hjärtskärande barnskrik: "Vad gör du? Vad gör du?", hördes inifrån lägenheten – innan det blev helt tyst.

Sov tillsammans sista natten

Mormodern hade rest från Iran för att inte låta den arbetslöse pappan vara ensam med pojken, eftersom pappan under senare tid uppträtt allt mer aggressivt. Vid flera tillfället ska 53-åringen ha hotat att döda både hustrun och sin son.

Natten innan tragedin, sov mamman tillsammans med 7-åringen för första gången på flera år. De låg tätt tillsammans och höll om varandra hela natten. Mamman var orolig över febern som 7-åringen haft under veckan.

I ett första förhör med polisen berättade mamman att pappan var psyksjuk, och hotat döda sonen, eftersom han skulle få det svårt i livet eftersom han var invandrare.

Medicinerar för att klara rättegången

Efter lunch har mamman till 7-åringen hörts. Hon pratade lugnt med svag röst. Hennes advokat upplyste rätten om att hon medicinerat för att klara av rättegången, med bland annat lugnande och epilepsimedicin mot kräkningar och skakningar.

Hon berättar om sista gången de sågs, innan hon cyklade till jobbet klockan kvart i sju på morgonen:

– Jag kramade honom och sa "vila nu tills jag kommer tillbaka". Han kramade mig och sa "Jag älskar dig mamma".

Ville "bara misshandla"

Mamman har vid flera tillfällen anmält  53-åringen för misshandel och hot, och vid ett tillfälle har hon fått hjälp av socialtjänsten med skyddat boende.

Flera i pojkens omgivning har vittnat om att han verkade rädd, och ofta höll för sina öron om någon pratade högt.

Pappan erkänner grov misshandel och vållande till annans död.

Då 53-åringen greps utanför lägenheten sa han lugnt till polisen att sonen inte sagt "hej pappa" på flera dagar och att han "har det bättre nu".

I förhör har pappan tidigare sagt att hans syfte inte varit att döda sonen. Det han ville var att misshandla honom, för att visa mamman och styvmodern att han "kunde göra sonen mer illa än vad de kunde göra honom".

Slog redan i spädbarnsåldern

Mamman har uppgett för polisen att 53-åringen mått dåligt och känt sig mobbad. Han misshandlade henne rejält första gången då hon var gravid, och har även slagit sonen i ryggen då han var spädbarn.

Sedan mamman sagt att hon velat lämna honom, har han allt oftare slagit och hotat henne.

Han frågade om hon skulle klara sig utan sonen, och då har hon svarat nej. Pappan upptäckte att sonen var hennes svaga punkt, och därför tror hon att han dödat sonen för att straffa henne.

Inte psykiskt sjuk

Blodprov togs från 53-åringen direkt efter att han dödat sin son, och det konstaterades att han varken var påverkad av alkohol eller narkotika.

Pappan har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet kom förra veckan och visade att mannen varken lider av psykisk sjukdom nu eller vid tillfället för dådet.

Han kan alltså dömas till fängelse.

– Han är inte förvånad. Det stämmer överens med hans egen uppfattning, säger 53-åringens advokat Jonas Wiklund till Aftonbladet strax innan rättegången börjar.