”Palestina ville erkänna israeliska bosättningar”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-23

The Guardian avslöjar hemliga dokument

Bosättningen Kefar Darom utryms av polisen. Bosättare och aktivister gör kraftigt motstånd mot poliserna innan polisen tar kontrollen.

Palestinska förhandlare ville erkänna alla Israels bosättningar, utom en, som byggts illegalt i östra Jerusalem.

Flera känsliga detaljer från fredsprocessen mellan Israel och Palestina avslöjas i dag av The Guardian och Al-Jazeera.

.

The Guardian lyfter fram dagens avslöjande som det största någonsin om fredsprocessen i Mellanöstern.

Erkänna bosättningar

Tidningen har i samarbete med Al Jazeera och Wikileaks undersökt 1 600 dokument som läckt från bland annat den palestinska staten, den brittiska grenen av PLO och den amerikanska ambassaden i Israel.

Det finns flera avslöjanden i dokumenten, som täcker delar av fredsprocessen under många års tid. Bland annat ska den palestinska chefsförhandlaren Ahmed Qureia ha föreslagit att palestina skulle erkänna alla judiska bosättningar i östra Jerusalem, utom en.

– Det är första gången i historien som vi kommer med ett sådant här erbjudande, ska Ahmed Qureia ha sagt när parterna möttes i USA 2008.

Bosättningarna är en prestigefråga för PLO som velat ha bort dem till varje pris. Östra Jerusalem annekterades av Israel 1967, vilket aldrig erkänts internationellt.

Israel tackade nej

Israel tackade dock nej till Ahmed Qureias erbjudande eftersom det inte gällde alla bosättningarna.

Israels chefsförhandlare Tzipi Livni ska ha sagt:

– Vi gillar inte det här förslaget eftersom det inte möter våra krav, förmodligen var det inte lätt för dig att fundera på detta, men jag uppskattar det verkligen.

Enligt svenske Mellanösternkännaren Anders Hellberg på Utrikespolitiska institutet var det en stark eftergift från palestinierna, men ändå realistisk:

– Det är inte överraskande. Israel kommer aldrig att lämna tillbaka bosättningarna i östra Jerusalem. Palestina hade fått överge dem och få land på annat håll, säger han.

Utöver detta ska palestinierna ha erbjudit sig att kraftigt begränsa antalet återvändande palestinska flyktingar till Israel. Totalt skulle 100 000 flyktingar få återvända under loppet av 10 år.

Infekterad fråga

De palestinska förhandlarna ska också ha gått med på att en kommitté skulle ta över bestämmanderätten över Tempelberget och de heliga byggnaderna där.

Tvisten om Tempelberget är mycket infekterad och den ihop med flyktingfrågan var starkt bidragande till att Camp David-förhandlingarna brakade samman år 2000.

Av dokumenten framgår också att den palestinska staten och den israeliska säkerhetstjänsten har haft ett mycket tätt samarbete under hela fredsprocessen, enligt The Guardian.

– Det är en spännande nyhet för det har varit jättemycket rykten om hur mycket palestinska myndigheten säljer ut. Detta bekräftar rykten som florerar, säger Mellanösternexperten Marianne Laanatza vid Stockholms universitet.