Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Pappan: De borde ha gjort mer för att rädda barnen

Uppdaterad 2011-09-24 | Publicerad 2011-09-22

Tycker att Sigtuna kommun agerade för lite och för sent

SIGTUNA. Blommorna och ljusen får pappan till den döda fyraåringen att gråta.

Med honom finns mammans och pojkarnas nära vän Sophia Njoroge.

– Om all den här kärleken visats innan hade det här aldrig hänt, säger hon.

På bryggan vid Munkholmen där de två pojkarnas kroppar hittades i måndags ligger två små blå smurfar som håller händer, en gul fotboll med påskrivna hälsningar, teckningar, nallar och brinnande ljus.

Pappan till den fyraåriga pojken deltog under natten mellan söndag och måndag i sökandet efter pojkarna. Nu står han tillsammans med den 30-åriga mammans nära vän Sophia Njoroge och blickar ut över vattnet. Båda gråter.

– Jag ville komma hit för att se platsen igen, och se att vi letade rätt. Här gick jag i söndags och lyfte på båtar, säger pappan.

”Försökte ringa”

Han berättar att kontakten mellan honom, mamman och sonen tidigare fungerade bra. Men under senare tid har den blivit sämre.

Hur illa det var ställt, att mamman inte klarade av försörjningen, att elen var avstängd i lägenheten och att hon isolerat sig med sönerna, kände han inte till – förrän det var för sent.

Men pappan reagerade när personal ringde under förra veckan och undrade varför sonen inte kom till förskolan.

– Jag försökte ringa henne, men hon svarade inte. Jag åkte hem till dem, senast i lördags. Men ingen öppnade när jag knackade på.

Gömmer ansiktet

Han anser att Sigtuna kommun har brustit i sin hantering av ärendet. Han frågar sig varför sociala myndigheter inte gjorde mer för att rädda barnen, varför ingen reagerade tidigare och mer handgripligt när pojkarna inte dök upp i skola eller förskola.

– Det är deras fel, det här.

Sophia Njoroges ögon är rödgråtna och hon gömmer ansiktet i händerna.

– Det är svårt att förstå alla som visar sin kärlek, med alla ljus och blommor nu. Om de hade visat den omtanken och kärleken innan hade det här aldrig hänt.

Minnesgudstjänst

Även Sophia Njoroge vill ställa socialtjänsten mot väggen.

– Hur kan en ensamstående mamma med två små barn tillåtas leva utan elektricitet i Sverige i dag? De borde aldrig få stänga av elen för någon som har barn. Och när jag ringde dem frågade de mig bara varför jag ringde, säger Sophia Njoroge.

Eva Hamberg, trygghetschef i Sigtuna kommun, meddelade i går att kommunen inte har brustit i några rutiner, men att de nu ska göra en översyn av ärendet.

På lördag hålls en minnesgudstjänst i Sätunakyrkan i Märsta för de döda pojkarna. Efteråt kommer även en ceremoni att hållas nere vid vattnet vid Munkholmen.