Var tredje tycker sjukvården har försämrats

TT TT

Publicerad 2018-04-27

Var tionde upplever att de fått ett dåligt bemötande i sin kontakt med vården. Arkivbild.

Var tredje svensk upplever att vården blivit sämre under de senaste åren, enligt en undersökning Novus gjort på uppdrag av Vårdförbundet.

– Missnöjet växer på många håll och det är dags att politikerna vaknar, säger förbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Av 1 017 som svarade i Vårdförbundets undersökning upplevde var tionde att de fått ett dåligt bemötande i sin kontakt med vården. Bara åtta procent av de tillfrågade tycker att vården förbättrats de senaste tre–fyra åren.

Förbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att man valde att låta Novus genomföra undersökningen för att sätta press på politikerna inför valet.

– Vi ville veta om det våra medlemmar upplever stämmer och därför är vi inte förvånade att många är missnöjda. Men många säger också att vården är bra när man väl kommer i kontakt med den, säger hon.

Kvinnor mer nöjda

Fler män än kvinnor är missnöjda med hur de blivit bemötta i vården, medan de som bor i en större stad är mer nöjda än de på landsbygden. Personer över 50 år är också mer nöjda än yngre.

– Utanför städerna är det svårare med kompetensförsörjningen. Det ser helt enkelt olika ut i landet. Vi vet samtidigt att kvinnor inte får lika bra vård som män, men jag tror det finns olika förväntningar mellan män och kvinnor på vilken sorts vård man ska få.

"Växande missnöje"

Det som Vårdförbundet framför allt efterlyser är resurser när det gäller både kompetens och personal. Genom att anställa fler och öka antalet specialister kan man få bättre verktyg för att hantera de allt längre vårdköerna, menar man.

– Det är dags att göra vården mer attraktiv och få fler att utbilda sig. Om vi jämför med resten av Norden ligger vi sist när det gäller sjuksköterskor per capita. Som det är nu riskerar vi tilltron till den offentligt finansierade vården. Det finns ett växande missnöje som gjort vården till den stora valfrågan, säger Sineva Ribeiro.