Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Nobelpriset kan påverkas om sjukhuset inte reder ut det”

Rabbinen Cooper på extrainsatt möte på Karolinska

Uppdaterad 2018-11-19 | Publicerad 2018-11-15

Han har anklagat sjukhusledningen på Karolinska för att ha ignorerat trakasserier och antisemitism.

Under onsdagen kallades experten rabbinen Abraham Cooper till ett extrainsatt möte på sjukhuset.

– Situationen kan absolut påverka ryktet för Nobelpriset i medicin, säger han till Aftonbladet.

I mitten av oktober slog människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret larm om problem med grov antisemitismKarolinska universitetssjukhuset i Solna. Rabbinen Abraham Cooper, en av grundarna till organisationen, hade granskat de inlägg den utpekade överläkaren publicerat i sociala medier och konstaterat att de var klart antisemitiska.

Under onsdagen kallades han till ett extrainsatt möte med den tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell.

– Det här är en situation som måste hanteras snabbt. Personen som har anmält det här vill inget hellre än att få arbeta, operera, forska och träffa patienter som vanligt, säger Abraham Cooper.

Nobelpriset kan påverkas

I Aftonbladets avslöjanden har det framkommit hur flera judiska läkare ska ha trakasserats, mobbats och stängts ute från verksamheten. En av de utsatta har berättat för Aftonbladet att en överläkare och dåvarande chef satt i system att hindra honom och hans judiska kollegor från att operera, träffa patienter och att bedriva internationella forskningsstudier.

I dag jobbar bara en av de judiska läkarna kvar.

Enligt Abraham Cooper är det inte bara sjukhusets rykte som kan ta skada av de uppgifter som framkommit. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Både den utsatta läkaren samt den utpekade överläkaren har kopplingar till Karolinska institutet, precis som fler personer i chefsposition som anklagats för ett systematisk maktmissbruk på samma klinik, en av de mest prestigefyllda kliniker i landet.

– Jag kom hit för att Karolinska inte är som vilket sjukhus som helst, det har starka kopplingar till Nobelpriset. Antisemitism är inte raketforskning, det finns där ute... De som utreder det här måste se kopplingarna mellan de antisemitiska inläggen och de beslut som har påverkat flera judiska läkare, säger han.

Han fortsätter:

– Om det visar sig att den här avdelningen har tillåtit en antisemit utnyttjat sin makt okontrollerat, skulle det vara en hemsk sak. Sjukhuset måste förstå, att antisemitism är en verklighet för judar i Sverige, precis som det är för judar runt om i världen.

Följer utredningen

Simon Wiesenthal-centret kommer att fortsätta att följa den utredning som nu pågår av anklagelserna samt av sjukhusledningens hantering, sedan de första larmen i juni 2017.

– Vi kommer inte att släppa det här innan det är löst. Om det av någon anledning går åt ett annat håll pratar vi om en situation som absolut skulle påverka ryktet för Nobelpriset i medicin, det är ingenting som jag söker eller önskar, jag gör allt för att det inte ska hända.

Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet, hänvisar till att ärendet hanteras av sjukhuset.

– Det här har skett vid arbetsplatsen Karolinska Universitetssjukhuset. Det är viktigt att skilja på det statliga universitetet Karolinska Institutet och det landstingsdrivna Karolinska Universitetssjukhuset. Det här är en fråga för Karolinska Universitetssjukhuset.

Aftonbladet har sökt Thomas Perlmann, sekreterare i både Nobelförsamlingen och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin.