Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hela våningen exploderade

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-12-08

Grannarna tvingades fly i panik efter smällen

Explosionen raserade ett helt våningsplan.

Nu söker polis och räddningstjänst efter människor i rasmassorna.

– Hela trapphuset låg i ruiner, säger Anette Bergvall, granne med den demolerade lägenheten.

Hela översta våningen totalförstördes och väggar i huset rämnade när lägenheten på sjätte våningen på Surbrunnsgatan i Stockholm exploderade. Fasaden är helt bortsliten och på gatan nedanför ligger tegelsten och bråte. Enligt polisens insatschef Bengt Gustavsson bor en 48-årig man i den mest förstörda lägenheten, men polisen har ännu inte fått kontakt med honom.

Polisen vet ännu strax efter lunch inte vad som orsakade explosionen.

Markerade inte gas

Man misstänker gas eller sprängämnen.

Men enligt Hans Ericsson, ledningsoperatör på Räddningstjänsten markerade inte deras specialutbildade hund på gas.

Polisen har också haft bombhund i huset. Enligt polisens talesman var också det resultatlöst, hunden gjorde ingen markering för sprängämne. Men polisens talesman på platsen säger till Aftonbladet att det kan röra sig om sprängämne hunden inte känner igen.

Ytterligare en hund har sedan fått gå in i lägenheten, en likhund. Men den fick man snabbt ta ut igen delar av väggar och tak började rasa ner på den.

Så ännu på tidiga onsdagseftermiddagen har polisen inga säkra indikationer på vad som orsakat sprängningen och inte heller på om eventuellt skadade eller dödade människor finns där.

"Vår ytterdörr har förintats"

Annette Bergvall bor på samma våning som explosionen.

– Jag låg och sov när min ytterdörr plötsligt trycktes rakt in i lägenheten. Den fylldes med rök och damm, delar av väggarna rasade in och det låg ett metertjockt lager med rasmassor där min dörr tidigare fanns.

Hennes sambo Anders Nilsson låg också och sov.

– Det blev fullständig kaos när explosionen kom. Röken vällde in och brandvarnaren började tjuta. Jag tänkte direkt att det måste vara en bomb.

En annan granne högst upp i huset är Jelena Sokolnikova.

– Vi bor precis bredvid lägenheten. Den ligger bara ett par meter från min sons sovrum. När jag hörde explosionen fick jag panik och sprang åt det hållet. Det var rök överallt och jag kunde nästan inte ta mig fram. Jag bankade på hans dörr och skrek. Jag var säker på att jag hade förlorat honom för alltid.

Aleksei Troshcky, 17, berättar:

– Jag låg och sov och vaknade av mammas skrik. När jag såg förödelsen gick det inte att ta in det var helt overkligt. Vår ytterdörr har förintats, det fanns bara en tröskel kvar.

Precis fått tvillingar

– Polisen var här i veckan och ställde frågor om personen i lägenheten. De har också delat ut lappar där vi ska berätta om vi sett några märkliga personer i huset den senaste tiden, berättar en annan granne.

– Jag har varit jätteorolig sedan dess, och bara väntat på att något ska hända.

Jenny och Andreas Madestam hade änglavakt. De bor granne med lägenheten, men sov inte hemma.

– Vi har precis fått tvillingar och sov hos dem på sjukhuset. Tänk om vi hade varit där med med två för tidigt födda spädbarn.

Två personer blev lindrigt skadade av explosionen. En har blivit skadad av glassplitter och en har drabbats av ett astmaanfall. Det är ännu oklart om någon finns kvar i rasmassorna.

Avspärrningarna kring kvarteren har minskat radikat och är nu bara kvar runt själva huset där explosionen ägde rum.

Gräver sig in uppifrån

Polisen börjar vid 13.30-tiden släppa in de boende i den delen av huset som vetter mot Sveavägen. På andra sidan, på Surbrunnsgatan, där explosionen skedde, kommer man inom kort att börja släppa in de boende på första och andra våningen.

Senare på eftermiddagen startade arbetet med att gräva sig in i den demolerade lägenheten uppifrån, genom att riva taket.

Räddningstjänsten bedömer att rasrisken är för stor för att de ska kunna ta sig in i lägenheten på något annat sätt.

Larmet om explosionen kom 04.39. Minst 16 polispatruller spärrade av området och 13 brandbilar från sammanlagt fyra brandstationer var snabbt på plats.

Sammanlagt evakuerades 55 personer med hjälp av SL-bussar. Hur länge det dröjer innan de åter får tillgång till sina lägenheter är inte klart.

Katrin Krantz, Olle Castelius, Malin Axelsson, Simone Söderhjelm, Anna-Maria Carnhede