Fuglesang bjuder på kaffe i rymden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-01

”Vi älskar att prata om mat häruppe”

För astronauten Michael Lopez-Alegria på rymdstationen ISS innebär Discovery-besöket mer än bara reparationer på rymdstationen.

Fuglesang och hans kollegor har nämligen med sig kaffe latte i bagaget till sina kollegor.

Michael Lopez-Alegria har bott på rymdstationen sedan i september. För första gången på länge kommer han få dricka kaffe latte. Fuglesang och kollegorna har nämligen med sig totalt 22 paket med favoritdrycken, skriver USA Today.

För de astronauter som bor länge på rymdstationen blir mat något av en fixering. Att maten är viktig för astronauternas välbefinnande, är något som NASA har tagit fasta på.

– Många besättningsmedlemmar som har återvänt till jorden, vittnar om hur viktigt det var för dem att få tillgång till sin favoritmat när de var nedstämda, säger Vickie Kloeris som är chef för den avdelning som ansvarar för astronauternas mat.

Väljer sina egna menyer

Besättningen spenderar sex månader instängda på rymdstationen utan växter eller frisk luft. Mat är en viktig del i deras vardag, något att se fram emot.

– Vi älskar att prata om mat här uppe. Mat är verkligen viktig för besättningens arbetsmoral, sade astronauten Jeffrey Williams i somras.

Sedan ISS start för sex år sedan, har NASA tillåtit sina astronauter att välja ut sina menyer i förväg och sedan få dem levererade i rymden. Men på grund av leveransproblem har vissa astronauter aldrig fått den mat de valt, utan istället blivit tvungna att äta någon annans "rester".

Framtida besättningar kommer därför få nöja sig med en standardmeny, skriver USA Today. Dock kommer menyn att variera mer. Menyn kommer återupprepas var 16:e dag istället för var 10:e som det är idag.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln