Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Björklund vill se mer samarbete med Löfven

Publicerad 2015-11-21

Valdes om som FP-ledare - är taggad och laddad

Jan Björklund sitter ohotad kvar som partiledare för Folkpartiet.

Nu sträcker han ut ännu en hand till Stefan Löfven om framtida samarbeten.

– Man måste komma överens över blockgränsen. Annars blir det en fullständig handlingsförlamning, säger han.

Dramatiken uteblev på Folkpartiets landsmöte i Stockholm - Jan Björklund blev enhälligt omvald som partiordförande.

Valberedningens ordförande, Olle Schmidt, konstaterade att Björklund suttit längst på sin post av de "regeringsdugliga och anständiga partierna i riksdagen". Inga andra förslag till partiledare fördes heller fram.

– Jag känner att jag har ett starkt mandat, sa Jan Björklund när han gick upp i talarstolen.

– Jag är taggad, jag är laddad. Tack för förtroendet.

Är självkritisk

Folkpartiet är mitt inne i ett omfattande förnyelsearbete. I morgon väntas partiet byta namn till Liberalerna och Björklunds förmåga att leda partiet in i förnyelsen har varit ifrågasatt.

– Efter åtta år i regeringen och ett valbakslag för hela regeringen och vårt parti är det helt självklart att medlemmarna diskuterar också partiledarfrågan. Det tycker jag är rätt, säger FP-ledaren till Aftonbladet.

Han säger självkritiskt att Alliansen under sin regeringstid misslyckades med jobbpolitiken, skattepolitiken och bostadspolitiken. Tre områden där FP nu lägger fram nya politiska förslag.

– Vi måste våga vara självkritiska mot saker som inte blev tillräckligt bra under alliansregeringens tid, säger han.

Måste komma överens över blockgränsen

I går öppnade Björklund för samarbete med regeringen om skattepolitiken. I dag säger FP-ledaren att han vill utöka samarbetet om flyktingfrågan och terrorhotet. Han är även beredd på att komma överens på fler områden.

– I riksdagen har inte den rödgröna regeringen majoritet, men det har heller inte Alliansen. Det gör att alla beslut riskerar att blockeras av nej-grupperingar och då fattas inga beslut överhuvud taget.

– Ska det fattas beslut så måste man komma överens över blockgränsen. Annars fattas inga beslut alls, det blir en fullständig handlingsförlamning.

På lördagen valdes även Helene Odenjung, kommunalråd i Göteborg och Erik Ullenhag, ekonomiskpolitisk talesperson, om som förste respektive andre vice ordförande.

Följ ämnen i artikeln