Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”En fantastisk känsla – jag får betala skatt”

Uppdaterad 2016-02-05 | Publicerad 2015-11-14

Aziz Deno kom till Sverige för ett år sedan – i dag talar han svenska och har nyss fått jobb på tv

Skulle du lära dig arabiska på några månader? Fixa ett jobb på den statliga televisionen i Damaskus på ett år?

Abdulaziz Deno gjorde det.

Fast omvänt. Han kom till Sverige i september förra året. I dag pratar han flytande svenska och jobbar som researcher på Utbildningsradion.

29-åringen från Aleppo tar emot i vakten i tv-huset och leder oss genom dörrar och korridorer bort till Utbildningsradion.

Det är här Aziz Deno jobbar. För bara ett drygt år sedan flydde han undan Assads regim och IS terrorister.

Han började den 8 oktober, men kunde ha varit på plats redan i somras – om inte byråkrati gjort det omöjligt.

För Sverige gör det inte lätt för nyanlända att ta sig in i samhället. Utan uppehållstillstånd inget personnummer, inget bankkonto, ingen SFI.

– Jag kunde ju inte gärna gå in som oavlönad volontär här… Jag blev kvar på asylboendet till alla papper och tillstånd var klara. Det tog ett år.

Som att födas på nytt

Aziz Denos historia är densamma som vi lärt känna från så många nyanlända flyktingar den här hösten.

En flykt över havet.

En natt i augusti förra året la han ut med en gummibåt från Izmir med målet Khíos. I gryningen såg han de grekiska klipporna resa sig ur havet.

– Jag vet. Överfarten är en livsfarlig resa. Det var som svart komedi, på ett märkligt sätt var resan rolig. Att sikta land, Europa, där ute bland vågorna. Det var som att födas på nytt.

Högutbildad, men förrädare

Aziz Deno är som många andra nyanlända syrier högutbildad. Han har en bachelor degree i ekonomi  och har arbetat som assisterande lärare vid universitetet i Aleppo.

Livet ändrades dramatiskt med den arabiska revolutionen vårvintern 2011.

– Vi gjorde revolution för vi ville göra vårt land bättre, få lite rättvisa och demokrati också i Syrien. Jag blev aktivist och tog rollen som talesperson för revolutionen. Men regimen slog tillbaka och till slut blev situationen livsfarlig för mig.

Först flyttade han till Dubai. Fick jobb för regeringen – men blev eftersökt också där. Hans syriska pass drogs in av regimen och han fick hjälp av FN att ta sig till ett flyktingläger i Turkiet.

I dag är han i Assad-regimens ögon en förrädare.

För IS är han en otrogen sekulär muslim.

Så öppnades vägen in i samhället

I ett mötesrum i tv-huset berättar han sin historia.

Hur han landade på Arlanda en natt i september förra året, irrade runt i Stockholm city innan Migrationsverket öppnade klockan åtta och hans resa in i det svenska samhället kunde börja.

Först en kort tid i Gävle, sedan elva månader i ett asylboende i Gesunda i Dalarna.

333 dagar svåra dagar, som han säger.

– Systemet är så. Som asylsökande får vi inte lära svenska innan vi fått uppehållstillstånd – språket som är nyckeln till att komma in i ett nytt land.

– Jag hade inte tid att vänta.

Aziz Deno sökte sig ut i Gesunda.

Han träffade svenskar och fick en nybörjarbok för barn.

Använde mobilen för att hitta ord.

Tog kontakt med svenskar på förläggningen och erbjöd jag sig tolka i stället för att göra ingenting.

– Det öppnade vägen in i samhället.

Jobbade med Vasaloppet

Genom volontärarbete mötte han lärare från Mora Folkhögskola – och såg till att få en plats på en svenskkurs hos dem.

Av de 24 kronor han fick i dagersättning – 720 kronor i månaden – använde han 480 för att betala busskortet som tog honom till skolan.

Flyr för att man vill något. – Jag tror att nyanlända kommer hit för att vara med och bygga landet. Det är ju liksom själva grejen när man flyr. Man har förlorat sitt eget land. Man flyr för att man vill något.

– Det var förstås svårt att få pengarna som blev över att räcka till det nödvändiga och tungt att vandra tre kilometer i snön till busshållplatsen. Men det gick, säger han och ler.

I Mora tog han initiativ till en nybörjarkurs i arabiska för svenskar.

Gick in som volontär under Vasaloppet.

Varje steg syftade till att lära sig svenska och få svenska vänner. Snabbt.

– Språk och kompisar är bästa vägen framåt för att börja om på nytt i Sverige. Och självförtroende och utbildning.

Äntligen försörja sig själv

– Att sitta overksam på en förläggning och se månaderna gå är förödande. Det finns de som ger upp. Sverige kan inte hantera situationen. Ni anar inte hur mycket kompetens som kommit till er men inte tas omhand.

Den 28 augusti kom beslutet om uppehållstillstånd, den 7 september var han på en andra intervju på UR och den 8 oktober började hans anställning.

Äntligen kunde han försörja sig själv.

– Förstå känslan. Jag får betala skatt. För första gången känner jag mig som svensk. Det är en fantastisk känsla.

– Dessutom är jag fri. Jag får säga vad jag tycker. Jag får vara med och bygga ett land. Allt det jag inte fick i Syrien.

”De är som oss”

På UR är Aziz Denos kunskaper guld värda.

– Jag lär mig minst lika mycket från Aziz än han lär sig av oss. Vi kan hjälpa honom slipa på språket. Genom honom får vi insikter, nätverk, vänskap, säger en av hans projektledare, Anna Odenhall.

Hennes största insikt:

– Nyanlända är ju lika, samma som oss. Det är ett språk som står emellan – och lite kultur… Men det kan man göra något kul av.

Aziz Deno jobbar främst med två projekt. Båda syftar till att hjälpa nyanlända att lära sig svenska systemet – och lära svenskar att bättre ta vara på nyanländas kompetens.

– Det ska bli tv, film, en webbsida. Vi ska berätta hur man bäst lär sig svenskar, träffar svenskar, och enklast navigerar genom svenska myndigheter. Allt som krävs för att snabbt komma ut i samhället, säger han.

Just den resa Aziz Deno alldeles nyss gjort.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige