Nio av tio säger nej till att jobba till 75 år

Uppdaterad 2012-02-08 | Publicerad 2012-02-07

Läsarstorm mot Reinfeldts utspel om höjd pensionsålder

I Aftonbladets omröstning svarar nio av tio läsare att de inte kan tänka sig att jobba till 75 års ålder.

Närmare 200 000 läsare har röstat.

– Det är skillnad på jobb och jobb. Tror inte att en verkstadsarbetare eller undersköterska är sugen på att jobba tills de är 75, skriver läsaren Darko Vuleta i ett inlägg på Aftonbladet.

Darko Vuleta är bara en av många som reagerat på statsminister Fredrik Reinfeldts utspel om pension vid 75 års ålder. Artikeln "Reinfeldts idé: pension vid 75" har fått över 530 kommentarer.

– Men visst om man skulle få ett riksdagsjobb när man är 55, plus någon fallskärm hit och dit då hade man kunnat se sig i arbetslivet under gamla dagar, konstaterar Darko Vuleta.

"Jobba tills man dör"

Gunilla Berg har en tydlig vision av hur det kommer bli för hennes del på ålderns höst.

– Om jag blir inringd som timvikarie i 75-årsåldern kommer jag behöva en personlig assistent som hjälper mig ur sängen. Så har vi skapat ett nytt jobb!

Erik Ludvigsson uppmärksammar att medellivslängden för svenska män är 78 år.

– Det gamla ordspråket: "jobba tills man dör" har nog aldrig känts mer relevant än nu, skriver Fredrik Eriksson från Eksjö.

Olle Thåström förvånas över varför inte statsministern tar sitt förslag ett steg längre.

– Varför kommer han inte med förslaget "Ättestupan", måste ju vara det billigaste för staten. Den dagen du inte orkar mer, slängs du över kanten så slipper staten betala ut din pension.

En klassfråga

Alexander Djokovic konstaterar att det handlar om en klassfråga, där de rika kan gå i pension och de fattiga tvingas arbeta ännu hårdare.

– Än en gång kan högavlönade välja att dra sig tillbaka vid 60, alternativt gå på halvfart till 70 och ha en behaglig ålderdom medan de lågavlönade (som mer eller mindre är lika med slitsamma jobb) måste fortsätta för att överleva.

Åke Saari anser att pensionsåldern snarare borde sänkas istället.

– Säg mig hur många procent av människor vid 75 som har förmåga att arbeta. Hur många har då inte redan trillat av pinnen där staten inte behöver betala ut pensionen. Pension vid 60 så får fler nöjet att få slappna av och njuta av det som finns kvar av livet.

Ratad vid 50

Carina Wallström undrar vilken verklighet statsministern lever i.

– Jobba till 75, byta karriär till mindre tungt jobb. Herregud, man är ju ratad på arbetsmarknaden innan man fyllt 50.

Tore Eriksson är inne på samma spår.

– Problemet är bara att det inte finns något jobb ens när man fyllt 40. Hur ska man då jobba tills man blir 75?

Måns Aron Petter Hoffsten konstaterar att politiker jobbar på andra villkor än vanligt folk.

– Sitter man i riksdagen i två mandatperioder så kan man sedan pensionera sig. Det är åtta år. Politiker ska jobba i åtta år, men vanligt folk i 45 till 50 år.

ANNONS