Tolv års fängelse för terrorbrott
Publicerad 2012-06-04
Tre svenska medborgare och en tunisier bosatt i Sverige fälls för terrorbrott i Danmark.
De planerade en attack på tidningen Jyllands-Posten 2010.
De fyra männen dömdes alla till tolv års fängelse.
Mounir Ben Mohamed Dhahri, 46, Munir Awad, 31, Omar Abdalla Aboelazm, 32, och Sahbi Ben Mohamed Zalouti, 39, planerade tillsammans att utföra terrordåd i Danmark.
De tre förstnämnda greps i slutet av december 2010 i en lägenhet i Herlev i Köpenhamn efter lång tids avlyssning och spaningssamarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis.
Sahbi Ben Mohamed Zalouti, som hoppat av resan till Köpenhamn från Stockholm i Jönköping, kunde gripas i en lägenhet i Järfälla.
Alla fyra förnekar brott.
Hade k-pist
Mounir Ben Mohamed Dhahri är den enda av männen som inte är svensk medborgare, men har permanent uppehållstillstånd.
Han har erkänt att en k-pist som beslagtogs i samband med gripandet tillhörde honom.
Dhahri var spårlöst försvunnen i tio års tid innan han i november 2010 kom tillbaka till Sverige.
Enligt åklagarna har 46-åringen under den tiden befunnit sig i Waziristan i Pakistan, där talibanerna och al-Qaida har en stark ställning, och ska där ha planerat en attack.
Skulle storma byggnad
De fyra männen skulle enligt åklagarna storma Jyllands-Postens och Politikens gemensamma tidningshus vid Rådhusplatsen i Köpenhamn och försöka döda så många som möjligt av dem som fanns där.
Enligt danska säkerhetspolisen, PET, avvärjdes attacken dagen eller dagarna innan den skulle genomföras. Hos de misstänkta beslagtogs både vapen och ammunition och så kallade buntband, som männen tros skulle binda sina offer med.
Attacken skulle vara en hämnd för Jyllands-Postens publicering av de numera världsberömda så kallade Muhammedteckningarna.
Kräver långa fängelsestraff
Klockan 14 meddelade rätten i Glostrup de fyra männens straff.
Åklagare Gyritha Ulrich krävde 16 års fängelse för två av dem och 14 år för de andra två, men i slutändan dömdes alla fyra till tolv års fängelse vardera.
Terrorexperten Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger att danska myndigheter vill statuera exempel genom stränga straff. Han konstaterar också att fallet lett till fördjupat samarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis, vilket är bra.
– Jag är inte förvånad över att de förklaras skyldiga. Det ligger ett gediget spaningsarbete bakom. När sedan dessutom en av de misstänkta vittnar mot sina kamrater så försvårar det ju inte för åklagarna, säger han.