Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

7 gripna – för 3 mord

Publicerad 2012-05-18

Polisen har gäckats av gåtorna i åratal – nu kan de ha lösts på en vecka

I åratal har de mystiska morden på Stefan Karlsson, 33, Nils Bergman, 77, och Victor Hasselström, 20, gäckat polisen.

Nu är samtliga nära en lösning.

Sju personer har gripits – på bara en vecka.

Stefan Karlsson, 33, hittades avrättad i skogen vid ett skoterspår utanför Sundsvall den 14 mars 2010 efter att ha anmälts försvunnen. Trots att polisen är övertygad om att en övervakningskamera fångade Stefan och hans mördare i ett industri­område strax före mordet har ­fallet förblivit olöst.

I över två år har utredarna kämpat med att identifiera ägaren till den Audi A3 som syns tillsammans med Stefans bil på filmen. De tog till och med rymdforskningsinstitutet Nasa till hjälp.

– Vi försökte förbättra kvaliteten så att man skulle kunna se registreringsskyltarna. Men det gick inte på grund av motljuset, säger poliskommissarie Börje Öhman.

Efter hundratals förhör var ­polisen nära att ge upp. Men så i slutet av förra veckan fick ut­redarna ett genombrott.

Misstankarna mot en av dem som tidigare figurerat i utredningen avskrevs och kort där­efter greps och häktades två män, 31 och 32 år gamla. 32-åringen äger just en sådan Audi A3 som syns på övervakningsfilmen. Och efter ytterligare förhör anhölls i måndags en 31-årig man.

Samtliga är välkända hos ­polisen och är dömda för drogrelaterad brottslighet. Även Stefan Karlsson levde ett kriminellt liv och hade många fiender.

– Vi kan utgå ifrån att det här har sin grund i kriminell verksamhet, säger Mats Anrep, chef för länskriminalpolisen i Västernorrland.

Han har stort hopp om att mordet nu äntligen ska få sin lösning.

– Vi är väldigt optimistiska.

Gjorde flera fynd

För Victor Hasselströms föräldrar har åren sedan deras son försvann i mars 2009 varit en plåga. Polisen har länge misstänkt att han mördades efter att ha besökt Dannes bar i Eskilstuna. Men kroppen har aldrig återfunnits.

Men i slutet på förra veckan greps och anhölls en 46-årig man med nio avsnitt i belastnings­registret. Vittnen ska ha sett ­Victor tillsammans med en storväxt man i 45-årsåldern kvällen då han försvann.

Enligt uppgift till Aftonbladet var 46-åringen stamgäst på stället och han häktades i måndags, skäligen misstänkt för mordet.

I går gjorde polisen ytterligare framsteg. Två män, 34 och 30 år gamla, greps misstänkta för mord respektive brott mot griftefriden och grovt skyddande av brottsling.

Polisen har gjort vissa fynd vid en större teknisk undersökning av området där 46-åringen tidigare hade sitt företag. Men åklagare Anna Asklöf vill inte avslöja om de hittat Victors kropp ­eller om rubriceringen ”brott mot griftefriden” bygger på vittnesuppgifter.

Bevisen är få

Hans Strindlund, ansvarig för Söderortspolisens cold case-­satsning leder den utredning som i slutet av förra veckan ledde till att en 44-årig kvinna häktades skäligen misstänkt för mordet på pensionären Nils Bergman i Skärholmen 2002.

Polisen jobbar utifrån en förväxlingsteori. 44-åringen hade blivit besatt av en man som hon trodde var hennes pappa. Mannen var jämnårig med Nils Bergman och bodde i närheten av ­honom.

Enligt uppgift till Aftonbladet var det när polisen började jämföra mordutredningen med den polisanmälan som den förföljda mannen gjort som intresset för den 44-åriga kvinnan uppstod. Men bevisen är fortfarande få och i går släpptes hon ur häktet. Men misstanken kvarstår och den ­befintliga bevisningen har stärkts.

– Det finns utredningsmaterial som vi av tidsskäl inte har hunnit titta på ännu, säger Hans Strindlund som är hoppfull om att mordet ska lösas.

Försvann efter ett krogbesök

Victor Hasselström, 20

Försvann på kvällen den 18 mars 2009 ­efter ett krogbesök i Eskilstuna. Åklagaren misstänker att han mördades dagen efter.

Genombrottet: Först häktades en 46-årig man skäligen misstänkt för mordet. I går anhölls ytterligare två personer, 34 och 30 år gamla, för inblandning i mordet och brott mot griftefriden.

Nils Bergman, 77

Mördades i Skärholmen den 14 november 2002 på vägen hem från en kyrkspelning med pensionärsorkestern.

Genombrottet: En 44-årig kvinna anhölls måndagen den 7 maj. Hon häktades men släpptes i går. Misstanken kvarstår.

Stefan Karlsson, 33

Försvann den 12 mars 2010 efter ett träningspass. Hittades avrättad vid ett skoterspår utanför Sundsvall.

Genombrottet: Efter hundratals förhör häktades tre män i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänkta för mordet.