Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Lurade offer i sexfälla på nätet

Publicerad 2012-03-15

De två männen, 30 och 21, blåste män på nätet.

Bedragarna blåste offren på pengar till ”psykologhjälp”, enligt polisen.

Offren lurades tro att unga de haft kontakt med på sexsajter var gärningsmännens traumatiserade anhöriga.

Nu misstänks de två männen, 30 och 21 år gamla, för utpressning.

30-åringen jagas ännu av polisen.

De två männen från Göteborg letade upp sina offer på olika sexsajter, enligt polisen.

Med en trovärdig historia, där offren förvandlades till skurkar, lurade de till sig stora belopp.

– Det här är ett mycket surt brott där man har utnyttjats folks rädsla, säger Lars-Gunnar Perlinger, kriminalinspektör på länskriminalpolisen i Halland.

14-årig lillebror

I ett av fallen stämde en av bedragarna under falskt namn träff med en man i 50-årsåldern via en dejtingsajt. Ingen kom och mötte 50-åringen vid mötesplatsen, en tunnelbanestation i Solna, enligt Aftonbladets källor. När mannen vände hemåt sprang den 21-årige utpressaren ikapp honom. Bedragaren påstod att det var hans 14-årige lillebror som 50-åringen varit i kontakt med. Nu behövde 14-åringen hjälp av en psykolog för att kunna hantera det som hänt, hävdade 21-åringen. 50-åringen såg inget annat val än att betala de 15 000 kronor som bedragarna krävde.

Förde över 30 000 kronor

I ett annat fall hittade utpressarna en man i 30-årsåldern på nätet som haft cybersex med en ung tjej. En av dem ringde mannen och påstod att kvinnan han haft kontakt med var utpressarens 14-åriga dotter. Även här krävde de pengar för psykolog. De fick mannen att föra över 30 000 kronor till 21-åringens konto. 

Enligt Aftonbladets källor krävde de sedan offret på ytterligare 20 000 kronor. Men han vägrade betala och gick i stället till polisen.

Båda greps odramatiskt för två veckor sedan. De misstänks på sannolika skäl för två fall av utpressning och försök till utpressning. 21-åringen häktades vid tingsrätten i Varberg, medan bevisningen inte räckte för 30-åringen, som släpptes på fri fot. Men beslutet överklagades och 30-åringen häktades i stället vid hovrätten – i sin frånvaro. Sedan han släpptes gömmer han sig nämligen för polisen.

– Vi hade kontakt med honom på telefon, men han är borta sedan dess, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Fler lurade

30-åringen nekar till anklagelserna enligt hans advokat Björn Hurtig.

– Jag utgår ifrån att det blir en ny häktningsförhandling eftersom han inte var med och kunde yttra sig när han blev häktad. Blir det en ny förhandling så tror jag att han kommer närvara, säger Hurtig, som inte vill kommentera om han varit i kontakt med sin klient sedan han släpptes.

Polisen misstänker dock att fler har blivit lurade av männen.

– Om någon är drabbad ska de höra av sig till oss på polisen i Halland, säger Lars-Gunnar Perlinger.

21-åringen är dömd för utpressning tidigare. 30-åringen är inte dömd för något grövre brott.

Aftonbladet har sökt 21-åringens advokat vid upprepade tillfällen.