Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Jag skjuter ihjäl barnen”

Publicerad 2012-05-03

Grannfrun var rasande över en häck – hotade att skjuta hela familjen

VÅGAR INTE LÅTA BARNEN LEKA PÅ TOMTEN Tomas och Jenny med sönerna Hannes och Fabian. Efter att den 75-åriga grannfrun hotat att skjuta dem får de inte längre leka vid häcken.

Hannes, 10, och Fabian, 8, får inte längre leka vid häcken på gården.

Den 75-åriga grannkvinnan har enligt åklagaren lovat att skjuta dem – och resten av familjen.

– Hon är väldigt obehaglig, så vi tog det på allvar, säger en skakad mamma Jenny.

Tidigare brukade Hannes, 10, och Fabian, 8, leka och spela fotboll på den del av villatomten där den gröna ligusterhäcken gränsar mot grannen.

Det gör de inte längre.

Inte sedan grannfrun åtalats för att ha hotat att skjuta dem och deras föräldrar om de sätter sin fot på hennes tomt.

”Har gått för långt”

Den 75-åriga kvinnan, som är sommargäst i det samhälle i södra Sverige där grann­tvisten utspelar sig, har länge irriterat sig på häcken.

– Det är en väldigt löjlig grej det här. Men det har gått åt huvudet på henne. Men gränsen går när man hotar barn, säger Jenny.

Enligt Jenny fanns häcken där redan när grannkvinnan köpte huset.

Men under flera års tid ska kvinnan och hennes man under allt mer högljudda former ha fört en kamp för att få bort ligustern.

Till sist gjorde 75-åringen en polisanmälan.

Men när kammaråklagare Bengt Åsbäck meddelade att han tänkte lägga ner fallet ska hon ha blivit vansinnig.

”Hon skriker upprepade gånger att hon eller maken kommer att skjuta grannen och grannens barn nästa gång deras mark beträds”, skriver han i en tjänsteanteckning.

Orolig för sommaren

75-åringen uppges ha sagt att hon ska göra som pappan i Rödeby, som sköt ihjäl en pojke som hotade hans son, och ta lagen i egna händer.

– Hon lät fullständigt övertygad om att hon skulle låta detta ske, säger åklagare Åsbäck i ett polisförhör.

Han varnade därför familjen.

Hoten framfördes förra sommaren och i september lämnade 75-åringen och hennes man sitt sommarboende.

Nu är Jenny och hennes sambo Tomas oroliga för att allt ska dra i gång igen när de återvänder.

Jonas Gåde.

Jonas Gåde, terapeut känd från ”Grannfejden” i TV3, tror att konflikten är svårlöst.

– Hot om våld är aldrig okej, då kan det handla om en annan individuell problematik som är tyngre och som förhindrar en förhandlingslösning.

75-åringen är åtalad för olaga hot. I förhör nekar hon till brott.

Rättegången är planerad till september.

Här är några av Sveriges värsta grannfejder

Fejden mellan en 72-årig man och hans 40-åriga granne hade pågått i tio år när den spårade ur sommaren 2010. 72-åringen hällde råttgift i grannens pool men blev upptäckt – och slogs blodig.

Båda männen anser sig ha blivit hotade. Båda dömdes av Malmö tingsrätt att betala skadestånd till varandra.

Byn Bjursås i Dalarna blev strömlös när en grannfejd urartade under påskhelgen förra året. En 60-åring och en 40-åring hade varit i luven på varandra. När den äldre mannen inte fick komma på fest blev det bråk.

Efter slagsmålet tog 60-åringen en bultsax, kapade en ledning och släckte hela byn.

– Allt blev snurrigt. Jag var redan grinig och det växte inom mig, sa han till Aftonbladet.

Enligt honom började bråket med att en byggbod olovligen ställdes på hans mark. Något som förnekas av 40-åringen.

De båda hade ett halvår efter incidenten fortfarande inte växlat ett ord med varandra. 60-åringen åtalades för hemfridsbrott och skadegörelse, och elbolaget krävde 7 000 kronor.

Läkaren hade blommor på balkongen, vilket fick hans granne att skälla ut läkarhustrun. Läkaren svarade med att läsa grannens journal och kalla honom för en ”hjärtsjuk djävul”. Läkaren anmäldes och åtalades för dataintrång.

Elsa Lundell.

Toppolitikern Morgan Johansson hamnade i en grannfejd i mars i fjol. Hans planer på att bygga tre takkupor på sitt hus ville grannen Elsa Lundell, 82, inte ­veta av.

Elsa menade att ­kuporna skulle stjäla hennes eftermiddagssol, och ge riksdagsmannen fri insyn i hennes trädgård, där hon ofta tar en tupplur i hammocken. Förvaltningsrätten gav Morgan Johansson och hans sambo tillstånd för tillbyggnaden, ett beslut som Elsa sagt att hon ska överklaga.

Morgan Johansson.

De hade bott grannar i Tullinge i tretton konfliktfyllda år. I december förra året urartade bråket och den 67-årige mannen överföll grannen med en yxa. Han högg honom i huvudet flera gånger och dömdes till åtta års fängelse för mordförsök.

67-åringen hade tyckt att grannen sprutade stenar mot hans hus med sin snöslunga. Han greppade yxan och gick ut. Ordväxling uppstod. 67-åringen svingade yxan, grannen träffades i huvudet och föll till marken. Efter ytterligare några slag med yxan lämnade han sitt offer och gick hem.

Den 43-årige grannen överlevde, men fick allvarliga skador. 67-åringen dömdes i september till fängelse i åtta år för mordförsök.

Sent en kväll i början av januari 2011 var två grannar, 81 och 71 år gamla, ute med skyfflar för att skotta undan snön på gatan utanför sina villor. Men något gick snett och de två männen hamnade i ett våldsamt gräl.

71-åringen gick till attack med sin snöskyffel och misshandlade enligt polisanmälan 81-åringen och hans 77-åriga hustru. Men enligt 71-åringen var det han som blev slagen med skyffel och fick ett blödande sår på näsan.

Grannarna var oense om en tvättid. Det slutade med ett våldsamt kniv­slagsmål. I januari 2011 dömdes en av de inblandade, en 28-årig man, till två års fängelse för misshandel.

28-åringen konfronterades av en granne i Ryd i Småland. Grannen hävdade att han stulit hans tvättid, men 28-åringen höll inte med och blev aggressiv. Flera personer, också barn, anslöt och i något skede drog 28-åringen fram en kniv. Bråket om tvättiden slutade i rätten – och med att den 28-årige mannen dömdes för miss­handel av sin granne till två års fängelse.