Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Spaniens regering godkänner flytt av Franco

Uppdaterad 2018-11-06 | Publicerad 2018-08-24

Monumentet vid De stupades dal (Valle de los Caídos) där Spaniens forne diktator Francisco Franco ligger begravd. Arkivbild.

Den spanska socialistregeringen har gett grönt ljus till att gräva upp Francisco Francos kvarlevor – planer som väcker ont blod hos oppositionen.

Dekretet från regeringen gör det juridiskt möjligt att flytta kvarlevorna från det omstridda monumentet i De stupades dal (Valle de los Caídos), 43 år efter diktatorns död.

Premiärminister Pedro Sánchez har haft frågan högt på sin agenda sedan han och socialistpartiet PSOE tog över makten från konservativa Partido Popular (PP) i början av sommaren. Det är orimligt att i ett demokratiskt land ha ett "mausoleum tillägnat en diktator", sade regeringspartiets gruppledare i senaten Ander Gil inför beslutet.

”Oförenligt med demokratin”

Monumentet där Franco ligger begravd byggdes av fascistregimen, med hjälp av tvångsarbetande politiska fångar, och består bland annat av en stor basilika och ett 150 meter högt kors. Förutom diktatorn ligger över 30 000 stupade från båda sidor i inbördeskriget begravna vid platsen.

Regeringen vill förvandla den till ett monument för att minnas och hedra krigets offer.

– Demokratin är inte förenlig med ett gravmonument där Francos minne hyllas, sade vice premiärminister Carmen Calvo vid en presskonferens efter beslutet, enligt El País.

Uppgrävningen bör kunna inledas vid slutet av året, tillade hon.

Släktingar på tvären

Innan planerna kan sättas i verket måste dekretet godkännas av parlamentet. Så väntas ske då det även backas upp av PSOE:s stödpartier, vänsterpartiet Podemos liksom de katalanska separatistiska partierna och ett baskiskt nationalistparti.

Francos efterlevande är dock inte glada, och har hittills vägrat att gå med på att flytta kvarlevorna till en familjegrav i Galicien. Om de inte själva väljer ut någon ny plats blir det upp till regeringen att utse en, enligt Calvo.

Även oppositionen motsätter sig flytten, och har hotat att utmana beslutet i domstol.

– Det tycks viktigare (för Sánchez) att återuppväcka spöken ur det förflutna än att försöka locka människor med framtiden, säger PP-ledaren Pablo Casado.

Följ ämnen i artikeln