Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

En seger – men det räcker inte

Premiärministerns avgång är en klar seger för oppositionen.

Men inte så stor att den i sig kan få demonstranterna att avbryta sina aktioner.

Eftersom president Viktor Janukovitj redan för några dagar sedan erbjöd premiärministerposten till oppositionen kommer inte Mykola Azarovs avgång som någon överraskning. Han fick en fingervisning om vad han borde göra.

I ett uttalande säger Azarov att han avgår för att underlätta en lösning av den svåra situationen i Ukraina där demonstranter krävt hans och presidents avgång i över två månaders tid.

Avgången kom precis innan det ukrainska parlamentet inledde en extra session för att försöka lösa krisen. Hur de ska lyckas med det är dock i högsta grad oklart.

Sedan dödskjutningar av minst fem demonstranter i förra veckan har stämningen på Självständighetstorget i Kiev blivit än mer oförsonlig. Premiärministerns avgång räcker inte för att de ska ge upp.

Inte heller att avskaffa de nya tuffa lagar riktade mot protestaktioner som antogs för några veckor sedan. Det vill säga efter att de nuvarande protesterna redan hållit på i över en månad.

I praktiken är det bara ett löfte om nyval eller att Janukovitj tänker skriva på associationsavtalet med EU som kan få slut på oroligheterna.

Så långt ät det tveksamt om regimen är beredd att gå. Det vore liktydigt med en kapitulation för oppositionens krav. Landets ledning är också rädd att de i sin tur ska bli åtalade och fängslade.

Janukovitj handlande drivs av en enda sak; att han ska kunna hänga sig kvar med makten. Han är i princip redo att göra det som krävs för att nå det målet. Nyval i dagens läge känns inte som ett attraktivt alternativ för honom. Risken att förlora är för stor.

Men alternativet att använda massivt våld mot demonstranterna innebär också avsevärda risker. Då kan Janukovitj förmodligen skrinlägga alla planer på att vinna valet 2015. Därför försöker han hela tiden vinna tid.

Oavsett om oppositionen och regimen kommer fram till en lösning så finns det en hake. Det är inte alls säkert att demonstranterna på gatan är beredda att acceptera den och snällt gå hem. Demonstrationerna har dessutom spridit sig till städer runtom i landet.

Av allt att döma återstår en hel del innan krisen i Ukraina är över.