Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Eran Berlusconi är rimligen över

Nu är teflon-Silvio en simpel brottsling

Han är 77 år och har precis blivit utkastad ur senaten. Flera fängelsedomar hänger över honom.

Rimligen borde vi ha sett det sista av Silvio Berlusconi i toppolitiken. En era i Italien är över.

Eller?

Det var en förnedringens dag för mannen som dominerat så mycket av italiensk politik de senaste 20 åren. Han kastas ut ur parlamentet och får inte kandidera till några folkvalda ämbeten de närmaste sex åren.

Berlusconi är numera en simpel brottsling som snart ska avtjäna ett ettårigt fängelsestraff för skattebrott. Han dömdes till fyra år men en ny amnestilag kortar straffet avsevärt. Landets rikaste man får välja mellan samhällstjänst eller fotboja.

Värre för Berlusconi är att han nu förlorar sig politiska immunitet. Han har ytterligare två fängelsedomar hängande över sig, en för att ha haft sex med en minderårig och han kan nu åtalas för andra brott han misstänks för.

Säkert var det inte så Berlusconi tänkt sig sluta när han 1994 stormade in i italiensk politik som en solbränd och frisk fläkt från näringslivet som skulle fixa Italiens usla ekonomi.

Tre perioder har han varit premiärminister. Som politiker har han varit usel. Italien är mer illa ute i dag är när han första gången tog över. Men det har varit show Berlusconi hela tiden.

Styr medierna

Som Italiens rikaste man dominerade han inte bara politiken. Berlusconi la under sig alla stora medier och styrde i praktiken den publika bilden av sig själv och sina framgångar. Han styrde efter devisen att det som är bra för Berlusconi är bra för Italien.

Med tanke på alla skandaler genom åren borde Berlusconi ha tvingats lämna politiken för länge sedan. Men han besitter en teflonkvalitet som få andra politiker. Ingenting fastnar på honom. Allting är ju bara en show och Berlusconi är den stora stjärnan.

En stor del av italienarna har gillat honom just för att han är en annorlunda politiker. Att de är korrupta och utnyttjar sin makt för att vinna egna fördelar utgår alla ifrån. Berlusconi var som alla andra. Fast roligare.

Nu är det roliga slut.

Sammansvärjning

En trotsig Berlusconi hade samlat sina egna anhängare utanför sin palatsliknande bostad i Rom. I vanlig ordning tog han inte på sig någon som helst egen skuld, inget eget ansvar för att han tvingas lämna parlamentet. Med den självupptagnes brist på insikt ser han allting som en sammansvärjning mot sig själv.

– En bitter dag, sa Berlusconi. En sorgens dag för demokratin.

Bredvid honom stod hans 28-åriga flickvän.

Utanför parlamentet firade motståndare med att låta champagnekorkarna smälla. Övertygade om att de nu sett det sista av Berlusconi i någon ledande roll.

I varje normal värld borde de få rätt. Berlusconi borde rimligen vara slut.

Stenrik

Men den stenrike och välskräddade miljardären har gjort come-back förr. Att helt utesluta ännu en är förmodligen dumdristigt.

Själv lovade Berlusconi att han tänker fortsätta leda sitt nyuppväckta parti Froza Italia. Delar av befolkningen tror fortfarande på honom. Pengar har han.

Även om Berlusconi inte kommer tillbaka i någon ledande ställning i italiensk politik kan han fortfarande göra mycket för att skada regeringen och landet.