Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Här är planerna som ska rädda vår planet

Publicerad 2013-09-25

En sköld av speglar i rymd­en och svavel i strato­­­s­fären.

Science fiction?

Nix.

Det är så här ingenjörerna vill rädda klimatet om inget annat hjälper.

På fredag presenterar FN:s klimatpanel sin ­senaste rapport i Stockholm.

Så ska jorden räddas – klicka här för att se grafiken

Det kallas planetär ingenjörskonst, geoengineering, och bakom idéerna står några av världens tyngsta vetenskapsmän.

Exempelvis kommer förslaget att spreja svavel­partiklar i stratosfären från kemisten Paul Crutzen, som 1995 fick Nobelpriset i kemi för upptäckten att freon bryter ner det skyddande ozonlagret.

”Tekniskt rimliga”

– Alla förutom de förslag som rör rymden är egent­ligen tekniskt rimliga att ­genomföra på kort sikt men de är inte acceptabla ur ett riskhänseende, säger ­Anders Hansson, forskare på Linköpings universitet.

Han deltar i ett forskningsprojekt som studerar olika aspekter av den här sortens storskaliga tekniska manipulationer av klimatet.

Förslagen går ut på att ­antingen begränsa solstrålningen eller binda den koldioxid som redan finns i atmosfären.

– Tekniken med svavelpartiklar i stratosfären har störst potential men också störst risker. Den kan klara att hantera hela den väntade temperaturökningen. Men risken är att man samtidigt slår ut monsunregnen. Och om inte systemet underhålls riskerar klimatet att bli ännu värre än det var innan, säger Anders Hansson.

Tabubelagt

Från att ha varit snudd på tabubelagt har klimat­tekniken blivit något som FN:s klimatpanel IPCC börjat utreda. I forskarvärlden är stödet för att utreda tekniken stort även om få vill använda den på kort sikt.

Microsoftgrundaren Bill Gates har satsat motsvarande 30 miljoner kronor på forskning om rymdspeglar som ska minska den strålningen som når jorden.

Men det finns småskaliga och mindre drastiska me­toder. I USA arbetar man ­sedan många år med att ta fram reflekterande tak och trottoarer för att öka ­utstrålningen av solenergi.

På fredag presenterar ­IPCC sin senaste klimat­rapport i Stockholm.