Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

En massprotest mot demokrati

Risk att militären tar makten i Thailand

Demonstranterna i Bangkok vill inte ha demokrati. De vill avskaffa den.

Tills de lyckats tänker de lamslå Thailand.

En minst sagt anmärkningsvärd utveckling som kan sluta med att militären tar över makten

Vid de massprotester som vi de senaste åren sett i Egypten, Tunisien, Ryssland med flera länder brukar deltagarna ropa på frihet och demokrati.

I Bangkok ropar de på upplysta despoter.

Demonstranterna vill att ett en grupp betrodda men inte folkvalda ur landets elit ska styra Thailand i ett "Folkets råd". Man vill "tillfälligt" avskaffa demokrati.

De oppositionella består bland annat av landets traditionella elit, den välbärgade medelklassen. Människor som ogillar att "lättledda" och fattiga bönder på landsbygden det senaste årtiondet fått så mycket att säga till om tack vare att de är i majoritet.

Rött skynke

Framförallt ogillar demonstranterna familjen Shinawatra som vunnit de senaste fem valen. Thaksin Shinawatra är ett rött skynke för oppositionen. Hans sitter i självvald exil i Dubai för att undvika ett fängelsestraff för korruption på hemmaplan. Oppositionen anser ändå att han styr Thailand via ombud i form av sin syster Yingluck Shinawatra, den nuvarande premiärministern.

Under de snart två år som hon styrt landet har ett visst lugn lägrat sig över landet. Ända tills hon i höstas gjorde ett stort misstag när hon lade fram ett förslag till en ny lag som skulle ge amnesti åt dem som var dömda för brott inom politiken. En lag som verkade mer eller mindre skräddarsydd för att låta hennes bror Thaksin återvända till Thailand och thailändsk politik.

Det var som att sätta en tändsticka till den krutdurk som thailändsk politik blivit.

Folkfest

Yingluck har gått oppositionen tillmötes i så motto att hon utlyst nyval. Men eftersom hon har landets fattiga bakom sig och nästan garanterat vinner valet den 2 februari så har oppositionen bestämt sig för att bojkotta det och istället försöka störta henne genom massprotester i huvudstaden.

Hittills ser det ut att gå lugnt till. Det är till och med lite av en folkfest.

Men läget kan ändras snabbt. Det vet vi från tidigare politiska oroligheter i Thailand. Ena stunden viftar folk med flaggor, nästa skjuter de på varandra.

Än så länge är regimmotståndarna ensamma i Bangkok. Men om de gör allvar av sitt hot att lamslå regeringsarbetet genom att stänga av regeringsbyggnader finns risken att Yingluck Shinawatras anhängare, rödskjortorna, invaderar Bangkok. Då kan det bli konfrontation mellan de båda sidorna. 2010 slutade det i blodbad och 90 döda.

Militärkupp

Med den oförsonliga inställningen mellan parterna är det svårt att se hur en fredlig lösning ska komma till stånd.

I kulisserna avvaktar militären. Arméchefen säger att han vill hålla sig bort från konflikten men vägrar utesluta att militären tar över. Vilket skett många gånger tidigare innan Thailand infört demokrati.

Kanske är det vad demonstranterna i tysthet hoppas på.