Första april: Så blev ni lurade i morse

Publicerad 2014-04-01

Stjärnadvokaten Björn Hurtig ska flyga till planeten Mars, en jättelik vattenrutschkana byggs i Västerås och 8000 minikraftverk ska placeras i Göteborgs avloppssystem.

Låter det för bra för att vara sant? Det är det också. April, april!

BORÅS TIDNING

Boråssonen och stjärnadvokaten Björn Hurtig siktar högt. Väldigt högt. Till planeten Mars, närmare bestämt.

I Borås Tidnings första april-skämt talar Hurtig ut om planerna att delta i rymdprojektet Mars One.

– Jag har redan satt mitt avtryck här, nu är det dags att ta nästa steg, säger Hurtig till BT.

Själva projektet finns på riktigt och ska mycket riktigt finansieras genom sponsorer och sålda tv-rättigheter. Resan är tänkt att bli en dokusåpa.

Men att Björn Hurtig är en av 1058 sökande ska tas med en rejäl nypa salt. Så även hans svar på frågan vad han hade tänkt sysselsätta sig med på den röda planeten:

– Jag har tänkt skriva en bok där uppe. Den ska heta "En ändlös rättvisa".

Kristianstadsbladet

Backhopparstaden Kristianstad i platta Skåne? Ja, i alla fall enligt Kristianstadsbladet. Tidningens aprilskämt går ut på att stadens arena ska rustas upp för att kunna rymma 10 000 åskådare.

Ett högt torn ska hålla upp arenans nya tak. Det ska också fungera som utsiktstorn, vattenrutschkana och backe för backhoppning.

Den "norsk-polske OS-trean Naj Völkob" hyllar förslaget. "Looks fantastic! When can we start jumping????!!!!", skriver han på Twitter, enligt Kristianstadsbladet.

Om man tar sig tid att läsa Naj Völkobs namn baklänges ges dock en hint om skämtet. Det blir nämligen Jan Boklöv, den svenska backhopparen. Han introducerade V-stilen i internationella tävlingar och fick Jerringpriset 1989.

GP

Göteborg ska satsa på avloppskraft. Med 8000 minikraftverk. De ska installeras i stadens avloppssystem de kommande fem åren, skriver Göteborgs Posten.

Den nya tekniken uppges komma från Storbritannien. Mer eller mindre varenda gata i centrala Göteborg måste grävas upp. Först ut är Övre Husargatan i Linnestaden. Den håller precis på att återhämta sig efter de senaste ingreppen.

– Systemet fungerar egentligen bäst i branta gator. Men eftersom de boende längs Övre Husargatan är vana vid uppgrävda gator tycker vi att det är lämpligt att börja schakta där, säger Seppo Viemäri, projektansvarig på Göteborg Energi.

För den finskspråkiga ter sig nog Seppos efternamn lite för passande i sammanhanget. Viemäri betyder kloak på finska.

VLT

Det är inte bara de skånska tidningarna som luras med spektakulära nybyggen. Vestmanlands Läns Tidning, VLT, rapporterar om en gigantisk vattenrutschkana som ska byggas från Lantmännens silo i Västerås.

Enligt tidningen ska den "bjuda på en hisnande färd ner i hamnbassängen", mäta en fallhöjd på 61 meter och stå klar 2017. Lantmännen har gjort en Sifo-undersökning som visat att stadens invånare ställer sig positiva till projektet.

– De flesta vill ha bad och äventyrliga rutschkanor, säger projektledaren Arne Bramstorp.

Till saken hör att västeråsarna är vana vid stora projekt. Den 28 augusti invigs faktiskt "actionbadet Kokpunkten" i det gamla ångkraftverket vid Mälarstranden.

NORRBOTTENS-KURIREN

Nästa vinter kostar det pengar att åka skridskor i Luleå. På Luleälvens vatten som omgärdar stadskärnan finns det varje år en isbana. Men underhållsbudgeten sprängdes i år.

Nästa år kommer en avgift tas ut. Det ska kosta 500 kronor när vintern är tillbaka 2014. "Avgiftskontrollanter kommer att patrullera isbanan och de betalande besökarna får ta på sig en färggrann väst så att gratisåkarna lätt kan identifieras", skriver Norrbottens-Kuriren.

Enligt tidningen har ilskna medborgare reagerat. I dag den 1 april anordnar de en protestpromenad på isbanan.

– Ropen skalla - isbana åt alla! säger pensionären Sven Eriksson.

POLISEN

Tandskydd på polishundar och en app för fartsyndare. På flera håll har suspekta nyheter dykt upp på polisens sidor på Facebook.

"Som ett led i olika ekonomiska besparingsåtgärder har polisen valt att köpa in individanpassade tandskydd till polishundarna. Detta för att minimera eventuella skadeståndsanspråk på trasiga kläder och hundbett i tjänsten", skriver polisens hundenhet i Stockholm.

Malmöpolisen ska ta tag i problemet med fortkörare med hjälp av en ny app.
"När polisen ser en bilförare göra fel så skickas böterna med en enkel knapptryckning i polisbilen via den speciella ”blåtanden” på taket direkt till förarens mobil. 
När det plingar till i telefonen kan föraren välja att ”ERKÄNNA” eller ”FÖRNEKA”, skriver Malmöpolisen och utlovar en ”like” till de som erkänner.

På sina håll ska polisen även börja ta betalt av de personer som omhändertas och tillbringar natten i fyllecell.

"Kostnaden för en visit är inte fastställd ännu men troligtvis kommer 6 timmar på en helgkväll kosta ca 240kr. Extra kostnader kan tillkomma om man kräks, kissar ner sig eller behöver extra bevakning", skriver polisen i Växjö.

De utlovar rabatt för studenter och pensionärer.