Nytt askmoln på väg
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-02
I går spydde Eyjafjallajokull ut stora mängder aska igen.
– Det går inte att utesluta att Sverige drabbas igen, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.
Isländska medier varnade i går för att vulkanen Eyjafjallajokul på nytt spytt ut stora mängder aska. Vindarna innebar att askan kunde röra sig österut och mot svenskt luftrum och i sådana fall ställa till nya problem för den redan hårt prövade flygindustrin. Reynir Bödvarsson är seismolog vid Uppsala universitet och institutionen för geovetenskap.
"Bakslag"
– Söder om vulkanen på Island finns lantbruk där hade man börjat att förbereda åkrarna inför sommaren för att kunna odla. Men det fick ett ordentligt bakslag i går på grund av det ökade asknedfallet, säger Reynir Bödvarsson.
Han och kollegorna inväntar nu svar på askprover som tagits i luften kring vulkanen.
– Man håller på att göra flygmätningar nu med laserteknik via specialplan. Man försöker att mäta mängden aska i luftrummet. Vi har inte fått resultatet ännu men väntar att få det i dag.
– Så länge vulkanen är i gång finns det en risk att nya moln kommer till Sverige. Askan kommer väldigt ojämnt, och det kan inte uteslutas att det blir problem igen. Det beror på väder och vind, säger Reynir Bödvarsson.
Mycket aska på nytt
Svenske Björn Eriksson driver ett hotell 25-30 kilometer från vulkanen Eyjafjallajokul.
– I går kom det jättemycket aska igen. Isländsk tv varnade att molnet skulle kunna röra sig mot Europa och Sverige. Askmolnet var 200 kilometer långt, säger Björn Eriksson som precis medverkat i CBS 60 minutes som finns på plats på ön.
– Jag ser två stora moln nu när jag tittar ut, ett vitt, och ett svart. Det är mäktiga syner, men det är svårt att driva hotell när det nästan bara är medier och vulkanfreaks här. Inga andra kommer hit.
På Luftfartsverkets hemsida står att ett större askmoln under söndagsmorgonen tangerar Skottland under morgonen för att fortsätta sydväst mot norra Irland. Men enligt Luftfartsverket är det i nuläget ingen fara för Sverige: "Allt svenskt luftrum är fortsatt fritt från askmoln och klassas som zon 3, dvs fritt att flyga i. Prognosen är stabil och talar för att svenskt luftrum kommer att behålla zon 3 under det närmaste dygnet".