Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Nu åker julpyntet fram

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-25

På söndag tar sju av tio svenskar fram julpyntet

Söndag är första advent och då åker julpyntet fram i sju av tio av de svenska hushållen.

Vardagsrummet är det rum som vi pyntar mest i och favoritpyntet är adventsljustaken.

Söndag är första advent och då åker julpyntet fram i 68 procent av de svenska hushållen, visar Svensk Fastighetsförmdelings senaste Bobarometer.

Favoriten

Adventsljusstaken är den absolut viktigaste juldekorationen för varannan svensk. Granen är favoriten för 30 procent. Julbocken och julkransen får bara en procent av rösterna och fem procent av svenskarna avstår helt från julpynt.

– I Sverige är vi trendkänsliga när det gäller inredning och vi är måna om våra hem, men när det kommer till julpyntet är vi traditionella. Det är klassiker som adventsljusstaken och julgranen som ligger i topp om man ska följa bostadsjulkalendern. Summan vi lägger på julpynt är dock ganska liten, det tolkar jag som att vi gärna behåller vårt julpynt år efter år och att det har ett nostalgiskt värde för oss, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Mest i Norrland

Var femte svarar att de inte har någon julgran, störst är andelen bland bostadsrättsägarna där 32 procent avstår helt från julgran. Endast 12 procent av villaägarna avstår från julgranen. Norrlänningar är de som håller hårdast på att skaffa julgran där har 83 procent i gran i huset under julen.

Följ ämnen i artikeln