Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Här sitter han häktad

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-08

Uppgifter i natt: USA i samtal med Sverige om att utlämna Assange

LONDON. Här sitter Julian Assange i förvar.

Sent i natt var Aftonbladet på plats vid det ökända Wandsworth-fängelset.

Utanför besöksingången ligger blommor för dem som dött innanför stenmurarna.

Bakom taggtråden inväntar Assange utlämningen till Sverige.

Hit fördes Julian Assange i en bepansrad fångtransport. Sent i natt var Aftonbladet på plats vid det ökända fängelset Wandsworth i sydvästra London. Bakom fem meter höga stenmurar och taggtråd ska Wikileaks-grundaren sitta i väntan på nya förhör.

1 600 fångar

Wandsworth-fängelset är Storbritanniens största, en sluten anstalt med över 1 600 fångar, säkerhetsklassad på näst högsta nivån, för personer som noggrant måste övervakas för att de inte ska kunna fly.

Wandsworth är ökänt för sitt tuffa klimat. På ett staket utanför besöksingången har någon fäst blommor med hälsningar till anhöriga som dött innanför murarna.

I går morse överlämnade sig Julian Assange till brittisk polis. Svensk åklagare har begärt honom utlämnad misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor i september.

Kända vänner

På eftermiddagen eskorterades han in i en domstol i centrala London. Tillsammans med tre fångvaktare satt Assange i en glasbur i den bakre delen av salen.

Wikileaks-grundaren såg samlad ut i vit skjorta och nyklippt hår som återigen är platinablont. I ett försök att slippa bli igenkänd färgade han det mörkt i höstas.

Han yttrade sig bara vid ett fåtal tillfällen. Först för att uppge namn och adress och senare när en rättsnotarie frågade honom om han förstått anklagelserna som riktats mot honom, och om han frivilligt samtyckte till utlämning.

– Jag har förstått, men jag samtycker inte, svarade Assange.

Hans advokat Mark Stephens väckte uppståndelse i rättssalen med en slips prydd av dödskallar och korslagda benknotor.

Uppseende väckte också de personer han tog med sig in i rätten. Högt ansedda brittiska medie- och societetsprofiler som filmregissören Ken Loach och journalisten John Pilger sa sig vara beredda att gå i borgen för Assange med totalt över två miljoner kronor.

Men domaren Howard Riddle gick på åklagarens linje. Assange blir kvar i häkte till 14 december då förhandlingar inleds om hans utlämnande.

Hånade Sverige

Samtidigt som den bepansrade fångtransporten rullade ut från domstolens baksida kommenterade advokaten Mark Stephens beslutet inför ett stort pressuppbåd.

Han påstod att åtalet är politiskt motiverat och hånade det svenska rättsväsendet.

– Jag är säker på att det brittiska rättssystemet är robust nog att inte låta sig påverkas av politiker och att våra domare och åklagare är opartiska och rättvisa. Jag hoppas att jag får anledning att säga samma sak om de svenska åklagarna vid något tillfälle i framtiden.

Assange är livrädd för att bli utlämnad på grund av risken att Sverige i nästa steg skulle acceptera krav från USA om vidare utlämning. I natt uppgav diplomatkällor för tidningen Independent att informella samtal mellan svenska och amerikanska myndigheter redan inletts.