”Självklart löneavdrag om man inte jobbar”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-19

Löneavdrag väntar strandade vulkansvenskar

Tiotusentals svenskar sitter fast utomlands utan att komma hem till otåliga arbetsgivare.

Väl hemma väntar sparken – eller?

Aftonbladet reder ut vad som gäller när utlandsresenärer inte kan komma till arbetet på grund av vulkanaskan.

Kurt Junesjö har i många år arbetat som arbetsrättsexpert. Han lugnar strandade svenskar som sitter fast på olika platser i världen och oroar sig över hur arbetsgivaren ska reagera när de inte dyker upp på jobbet.

”Kan inte säga upp”

– Arbetsgivaren kan inte säga upp folk upp på grund av det här, det gäller både tjänstemän och arbetare. Inte heller kan de tvinga någon att ta ut semester, säger Kurt Junesjö.

– Men har man en tidsbegränsad anställning som löper ut under tiden man är borta kan det ju hända att man inte får fortsatt anställning.

Frågan är hur mycket det svider i plånboken att inte kunna komma hem på grund av askmolnen – tjockleken på lönekuvertet kommer att påverkas.

– Du har rätt att vara borta på lovlig grund och detta är det samma som sjukfrånvaro. Men arbetsgivaren behöver inte betala ut någon lön, säger Kurt Junesjö.

Flygbolag ska ersätta

För närvarande sitter Kurt Junesjö själv fast med familjen i Paris eftersom måndagskvällens flyg hem är inställt. Familjen har dock bokat plats på ett tåg som under ett par dagar kommer att tuffa fram genom Europa innan det är framme i Sverige.

– Vi lägger ut pengarna så länge, men jag utgår från att flygbolaget kommer att ersätta oss, säger Kurt Junesjö som inte tror på någon idyllisk tågresa.

– Nej, jag hade föredragit att vara hemma på ett par timmar istället.