Hävt utegångsförbud i Basra i Irak
Publicerad 2018-09-08
Utegångsförbudet i den irakiska staden Basra hävdes på lördagsnatten efter några timmars lugn.
Efter en orolig natt mot lördagen och efter att raketer under morgonen avfyrats mot stadens flygplats beslöt de irakiska myndigheterna utöka utegångsförbudet. Men senare kom beskedet att det inte längre var förbjudet att vistas utomhus.
Basra är Iraks andra största stad och har i flera dagar skakats av folkliga demonstrationer och upplopp där myndighetsbyggnader plundrats och stuckits i brand.
Det är ännu oklart vem som avfyrade raketerna mot flygplatsen – som uppges inte ha skadats USA:s konsulat ligger i närheten. Attacken skedde tidigt på lördagen.
Ungefär samtidig öppnade Umm Qasr – Iraks viktigaste hamn för spannmål, olja och socker – söder om Basra, som varit stängd sedan i torsdags. Arbetet i hamnen lades ner efter att den blockerats av arga demonstranter.
Minst tolv döda
Iraks premiärminister Haider al-Abadi höll ett extrainsatt krismöte med regeringen tidigt på lördagen. Han har instruerat landets säkerhetsstyrkor att "agera beslutsamt mot de gärningar av vandalism som följt i demonstrationernas spår". Armén och polisen säger i ett uttalande att de kommer att svara med "exceptionella säkerhetsåtgärder", bland annat förbud mot protester och resor i grupp.
Manifestationerna i oljestaden Basra, där det bor över två miljoner människor, har ökat i styrka den senaste veckan. Flera gånger har polis öppnat eld mot ilskna folkmassor och minst tolv människor uppges ha dödats i sammandrabbningar de senaste dagarna.
I fredags sattes det iranska konsulatet i brand. En talesman för konsulatet uppger dock att byggnaden utrymdes innan demonstranterna angrep och att ingen av de anställda skadades. Demonstranterna ska även kort ha hållit oljearbetare som gisslan.
Dåligt vatten
Demonstranterna är kritiska till korruption, arbetslöshet och dålig samhällsservice, bland annat att vattnet är så dåligt att tiotusentals människor blivit sjuka. Protesterna bröt först ut i Basra i juli och spred sig sedan till andra delar av landet.
– Vi är törstiga, vi är hungriga, vi är sjuka och övergivna, sade demonstranten Ali Hussein på fredagen.
– Att demonstrera är en helig plikt och alla ärliga människor borde ansluta sig.