Stormen Knud drar fram över Sverige
SMHI klass 2-varnar för storm – tåg och färjor ställs in
Uppdaterad 2018-09-23 | Publicerad 2018-09-21
Stormen Knud slår in över Sverige ikväll och SMHI har utfärdat klass 2-varningar.
Redan innan det riktiga ovädret nådde land drog en intensiv kallfront över landet.
– Den här fronten har rört sig väldigt snabbt över Sverige med kraftiga vindar och regn, säger Sandra Andersson vid SMHI.
Inför kvällen varnar nu Trafikverket bilister för att ge sig ut på vägarna.
Stormen Knud har slagit rejält mot Norge – en äldre man skadades när ett garagetak slets loss av de kraftiga vindarna i Lindesnes i allra sydligaste Norge. I Oslo träffades en bilist av ett fallande träd och i Hedmarken drogs taket till Vangs fotbollsklubbs klubbhus bort av Knuds stormbyar och uppåt 50 000 hushåll i södra Norge är strömlösa, rapporterar NRK.
I kväll väntas Knuds fulla kraft nå Sverige.
Värst befaras Västkusten att drabbas och SMHI har gått ut med klass 2-varningar för stormbyar i Västra Götaland. SMHI uppger i varningen att det rör sig om sydvästlig vind med mycket hårda vindbyar 21 meter per sekunden under eftermiddagen och framåt fredagskvällen blir det än kraftigare blåst – med vindbyar på stormstyrka mellan 25-28 meter per sekund.
– Det kommer ett lågtryck som gör att det blir blåsigt. Vindarna ökar successivt under fredagsdygnet och kulminerar på Västkusten sent på kvällen, då kommer det att vara som värst, säger Tomas Fyrby, meteorolog hos SMHI.
I de västra delarna av Götaland och i Halland finns det risk för att det blir skador på byggnader, risk för kringflygande föremål och risk för skador på skog. Det kan också bli stora störningar i trafiken.
– Att folk kan bli utan el är inte någon vågad gissning, säger Tomas Fyrby.
Han säger att det är bra att surra fast föremål som inte går att ställa in.
Under eftermiddagen gick Trafikverket ut och varnade för stora framkomlighetsproblem längst vägnätet i Örebro, Södermanlands och Östergötlands län. Myndigheten varnar också för att trafiken befaras bli påverkad av de hårda vindbyarna i stora delar av södra Sverige, lösa föremål och träd kan hamna på vägarna. De varnar också för problem med framkomligheten på vägarna i Jönköpings län och Kalmar län på grund av flera nedfallna träd på vägbanan.
Trafikverket uppmanar till försiktighet vid resor under kvällen och natten inom ovan nämnda områden och skriver ”tänk på att ta det försiktigt i trafiken och påbörja din resa i god tid”.
Den som kan avstå bör alltså hålla sig borta från vägarna, enligt Trafikverket.
Framför Knud ligger en ”intensiv kallfront” som redan dragit över stora delar av Sverige med mycket nederbörd, åska och kraftiga vindar.
– Det är en del av lågtrycket som vi klass 2-varnar för och det har rört sig snabbt över Sverige, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.
– Kallfronten som kommit in västerifrån har på en del hål redan passerat.
Vid 18-tiden drog det förbi Norrköping och SMHI:s kontor där meteorologen Sandra Andersson befann sig och berättar att det drog förbi på ungefär en halvtimme.
Läsare från olika håll i landet har också berättat om hur snabbt ”Knuds förtrupp” dragit fram, bland annat har flera vittnat om förloppet i Motala.
”Kraftig åskby utanför Motala, från sol till full storm på max 2 minuter” skriver en läsare.
I skogarna utanför Vånga i Östergötland gick det också från solsken till stormoväder på ett ögonblick. Något Carolina Andersson fick uppleva på nära håll i deras stuga berättar sambon Thomas som befinner sig inom telefoners täckningsområde.
– Hon var ute och plockade tranbär och då sken solen. Sen gick hon in för att laga mat och medan hon gör det börjar det blåsa upp, säger Thomas.
Han berättar att blåste upp väldigt snabbt och började att blixtra och dundra.
– Sen kommer det ett brak och när Carolina tittar genom fönstret så går det inte se ut för att det är täckt av trädgrenar, säger Thomas.
Då hade en gren stor som ett träd rasat från det enorma askträd som står på deras tomt rasat ner över stugans tak och farstu.
– Det blockerade entrén och taket på farstun har skadats. Men det är svårt att säga vilka skador det orsakat, det har i alla fall inte gått igenom stugans tak, säger Thomas.
Han berättar att efter ovädret som drog in blev det ganska snabbt lugnare väder igen men att det därefter blåst upp igen.
Och det är enligt SMHI:s prognos troligen de första tecknen på lågtrycket som fått namnet Knuds ankomst.
– Det är under kvällen och natten det kommer blåsa som mest, säger Sandra Andersson vid SMHI.
Och då främst över Västkusten. Där är som sagt klass 2-varningar utfärdade men öven längre österut har SMHI gått ut med varningar, men där ett snäpp mindre braskande – klass 1.
Klass 1-varningarna ligger över hela södra Sverige och norrut upp över Värmland, Örebro och Uppsala län, uppger SMHI.
Redan tidigt på fredagen meddelade Stena Line att de har ställt in flera avgångar mellan Danmark och Göteborg, skriver rederiet på sin hemsida.
SJ:s kunder erbjuds pengarna tillbaka eller boka om resan, även om inga tåg ännu är inställda.
Fortsatt blåsigt under lördagen
Även om vindarna kommer att vara värst under fredagen så kommer det att vara blåsigt även nästa dag.
– När man vaknar på lördag morgon kommer det fortfarande vara blåsigt. Det går sedan successivt ner men det kommer fortsätta att vara hyfsigt blåsigt i Sydsverige under hela lördagsdygnet.